Úpadek Japan Airlines pokračuje. Akcie klesly o 45 %

Petr Jemelka Petr Jemelka, jem
12. 1. 2010 14:10
Obchodníci se snaží na poslední chvíli snaží zbavit akcií krachujícího leteckého přepravce Japan Airlines.
Foto: Reuters

Tokio - Akcie japonských národních aerolinek Japan Airlines (JAL) klesly o 45 % na své historické minimum. Jedna akcie se nyní prodává za 37 jenů (zhruba 7,2 koruny).

Propad na akciovém trhu přišel přesto, že American Airlines patřící do aliance leteckých přepravců oneworld zvýšili svou nabídku na odkoupení z původní miliardy na 1,3 miliardy dolarů. Informoval o tom server BBC.

Nad leteckou společností JAL se tak stále vznáší hrozba řízeného bankrotu. Jako nejpravděpodobnější řešení se podle japonských médii jeví stáhnutí všech akcií JAL. Proto se jich na akciovém trhu všichni zbavovali a došlo k rekordnímu propadu.

Na druhou stranu se vedení leteckého přepravce podařilo uzavřít dohodu se současnými a bývalými zaměstnanci na seškrtání důchodového fondu, jehož deficit nyní dosahuje 3,6 miliard dolarů. Právě tyto škrty si japonská vláda klade jako podmínku pro případnou státní pomoc.

Japonský ministr financí Naoto Kan se již nechal slyšet, že Japan Airlines mají i nadále podporu japonské vlády. "Vláda už společnosti Japan Airlines vyjádřila prostřednictvím pěti ministrů současného kabinetu podporu. Nevím, zda to bude stačit, pokud budeme muset ukázat další podporu, v případě potřeby to učiníme," ujistil ministr.

O vstup do japonských aerolinek mají zájem rovněž Delta airlines, které jsou součástí letecké aliance Sky team, jehož členem jsou také České aerolinie. Zdá se tedy, že se o prostor na japonském nebi povede ještě tvrdý konkurenční boj. 

 

Právě se děje

Další zprávy