Asie: Aerolinie čelí podezření z kartelu

ČTK
15. 2. 2006 10:43
Tokio - Vyšetřování možné kartelové dohody v letecké nákladní přepravě se z Evropy a USA rozšířilo na asijské společnosti.

Japonská firma Japan Airlines (JAL) a její dva jihokorejští kolegové dnes oznámili, že úřady prohledaly jejich kanceláře.

V úterý zahájily vyšetřování místních aerolinií kvůli podezření z kartelové dohody v nákladní přepravě Evropská komise a americké ministerstvo spravedlnosti. To také oznámilo, že koordinuje svou činnost s evropskými představiteli. Kanceláře některých aerolinií byly prohledány a další společnosti byly požádány o poskytnutí informací k vyšetřování.

Mluvčí JAL oznámila, že evropské úřady prohledaly kvůli operacím v nákladní přepravě kanceláře firmy ve Frankfurtu. Odmítla však poskytnout další informace. Razii provedly úřady také v kancelářích jihokorejských společností Korean Air a Asiana Airlines. Korean Air jsou podle údajů z roku 2004 největším leteckým nákladním přepravcem. Aerolinie se zatím odmítají k vyšetřování vyjadřovat, napsala agentura Reuters.

Kartelová aktivita je ve Spojených státech trestným činem, za který může soud vyměřit dlouhý pobyt ve vězení. V Evropské unii čelí firmy sankcím, jejichž výše nesmí přesáhnout deset procent ročního obratu.

 

Právě se děje

Další zprávy