Unipetrol prodal Kaučuk. Poláci Polákům

čtk
30. 1. 2007 9:20
Praha - Unipetrol prodal společnost Kaučuk polské chemičce Dwory. Po Spolaně je to další český podnik, který končí rukou Poláků.

Dwory zaplatí za Kaučuk 195 milionů eur, tedy asi 5,4 miliardy korun. Polský koncern PKN Orlen, který ovládá český Unipetrol, se však svého vlivu v Kaučuku nevzdává. Dwory jsou totiž jeho strategickým partnerem.

Nejen, že si smlouvou zajistil dlouhodobou spolupráci, ale Kaučuk s Unipetrol založí i společný podnik, ve kterém ale získá většinu opět Unipetrol, potažmo tedy PKN Orlen. Cílem firmy bude výstavba a provoz nové jednotky extrakce butadienu.

Podle dřívějších vyjádření analytiků je prodej Kaučuku důležitý pro strategii Unipetrolu, který se chce zbavit aktiv mimo hlavní podnikání.

Dwory. Slušná nabídka

Firma Dwory spojením s Kaučukem zase získá silnou pozici ve střední Evropě. "Mohla nabídnout vysokou cenu, protože koupě Kaučuku jí přinese velké synergické efekty," uvedl již dříve analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. O Kaučuk se po zahájení tendru na počátku loňského roku roku zajímalo 26 uchazečů.

Nabídka polské firmy byla na horní hranici toho, kolik mohl Unipetrol očekávat. Zatímco auditorská společnost Deloitte Kaučuk ocenila na 4,2 až 4,6 miliardy korun, Komerční banka, která se obchodu účasnila jako poradce, zvolila rozpětí už od 3,4 miliardy do 5,4 miliardy korun.

O Kaučuk tak firma Dwory měla eminentní zájem, když přeplatila ostatní zájemce a dala o miliardu víc, než kolik čekali poradci z Deloitte.

Soud o firmy

Přitom PKN Orlen má stále "na krku" žalobu ze strany firmy Agrofert, kterou vlastní Andrej Babiš. Ten zkouší vysoudit na polském koncernu až 22 miliard korun. Cítí se totiž poškozen, protože Poláci podle něj nesplnili smlouvu, kterou podepsali ještě před privatizací Unipetrolu.

Česká chemička nakonec, zřejmě i díky pomoci Babiše, přešla do rukou PKN Orlen. Za to měl mít Agrofert nárok koupit podíly v některých z firem skupiny Unipetrol. To se ale většinou nestalo a polská strana se snaží svému závazku uniknout. Tvrdí, že splnila vše, co umožňují zákony Česka a Polska.

Jednou z firem, která se mohla těšit na českého majitele, byl i Kaučuk.

Hrozí ztráta?

Proti prodeji již delší dobu protestují menší akcionáři Unipetrolu. Na Kypru sídlící fond Goldenfrazil Limited, který vlastní 3,58 procenta Unipetrolu, uvedl, že při prodeji Kaučuku hrozí Unipetrolu výrazná ztráta.

Goldenfrazil předložil odborné ocenění Kaučuku, které stanovilo hodnotu Kaučuku mezi osmi a devíti miliardami korun. Firma Dwory nabízela v první fázi tendru 4,1 miliardy korun. "Pokud bude Kaučuk prodán pod náležitou tržní cenou, zahájí proti tomu právní kroky Sdružení minoritních akcionářů Unipetrolu," uvedl dříve místopředseda sdružení Michal Goliáš.

Malí akcionáři bez informací

Loňská mimořádná valná hromada Unipetrolu neschválila změnu stanov, která by drobným akcionářům umožnila přístup k informacím o strategických záměrech firmy. Menšinovým akcionářům tehdy šlo především o informace o chystaném prodeji Kaučuku a Spolany.

Proto chtěli na valné hromadě prosadit i návrh na projednání výroční zprávy za rok 2005 a plánů pro další roky, včetně problematiky prodeje podílů v obou zmíněných firmách. Ani s tímto bodem neuspěli. Unipetrol k tomu uvedl, že jakmile bude prodej dokončen, budou veřejnost i akcionáři informováni v maximální možné míře.

Majoritním akcionářem Unipetrolu je polský PKN Orlen, který vlastní zhruba 63 procent holdingu. Vedle Kaučuku a Spolany patří mezi nejvýznamnější společnosti skupiny Unipetrol Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Paramo, Unipetrol Rafinérie a Unipetrol Trade. Menšinoví akcionáři podle vyjádření svých představitelů drží celkem přibližně 37 procent akcií Unipetrolu.

Zisk roste o třetinu

Unipetrol loni za tři čtvrtletí vytvořil čistý zisk 2,91 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 27 procent. Tržby společnosti se zvýšily o osm procent na 71,81 miliardy korun.

Čistý zisk Kaučuku se zvýšil více než dvojnásobně na 514,2 milionu korun. Firma utržila 8,6 miliardy korun, což je meziročně o 618 milionů více.

 

Právě se děje

Další zprávy