Unipetrol nechce Rusy v České rafinérské

dkl, ČTK
21. 11. 2006 10:49
Praha - Svého předkupního práva chce Unipetrol využít, aby zabránil vstupu ruského Lukoil do rafinérské společnosti.

Jeden ze čtyř majitelů České rafinérské, ConocoPhillips, zvažuje prodej svého podílu 16,33 procenta. Naznačil, že nabyvatelem by se mohla stát ruská společnost Lukoil, ve které drží devatenáct procent akcií.

My jsme první

Tomu ale chce zabránit většinový vlastník Unipetrol. Ve společnosti, která zpracovává surovou ropu, totiž drží 51 procent a tvrdí, že má tedy předkupní právo na balík prodávaných akcií.

Unipetrol už zájem o zvýšení podílu deklaroval před měsícem. Kromě něj a ConocoPhillips mají svůj podíl v České rafinérské i společnost Eni a Shell.

Společnost Wood & Company hodnotu těchto podílů menších odhaduje na 430 milionů dolarů, tedy asi 9,4 miliardy korun.

Novou rafinérii se povedlo otevřít v Nadžáfu, 160 km od Bagdádu. Její kapacita je 10 tisíc barelů denně, ty by měly sloužit k pokrytí domácí spotřeby.
Novou rafinérii se povedlo otevřít v Nadžáfu, 160 km od Bagdádu. Její kapacita je 10 tisíc barelů denně, ty by měly sloužit k pokrytí domácí spotřeby. | Foto: Reuters

"Potvrzujeme náš předchozí silný zájem o zvýšení podílu v České rafinérské. Věříme, že ConocoPhillips v souladu se stanovami společnosti učiní přednostní nabídku ostatním akcionářům České rafinérské," píše se ve sdělení Unipetrolu, z něhož citoval Reuters.

Američané Rusům

Unipetrol reagoval na stanovisko ředitele Conoka Jamese Mulvy. Toho ruská média minulý týden citovala, že ConocoPhillips považuje firmu Lukoil za pravděpodobného nabyvatele podílu, který Američané drží v České rafinérské.

Ta provozuje své dvě rafinerie za poplatek, který platí akcionáři za to, že zpracovává ropu, kterou dodávají.

"Odchod Conoka je pro Unipetrol unikátní příležitostí, jak zvýšit rafinační kapacitu petrochemické součásti," myslí si analytik Bram Buring ze společnosti Wood & Company.

Pokud Lukoil předloží lepší nabídku, hodnota 51 procent akcií, které drží Unipetrol, se zvýší.

 

Právě se děje

Další zprávy