Rusové skoupí evropské benzínky JET

red eko, ČTK
18. 12. 2006 16:20
Moskva - Z amerických do ruských rukou by měla přejít síť čerpacích stanic JET v šesti evropských státech i podíly v českých rafinérkách.

Americká společnost ConocoPhillips se totiž rozhodla, že je pravý čas prodat své maloobchodní aktivity v Belgii, na Slovensku a v České republice. Kromě těchto států se firmy dohodly i na převodu benzínek v Polsku, Maďarsku a Finsku.

Celkově tak změní majitele 376 čerapcích stanic po celé Evropě.

Kupujícím se má stát největší ruská ropná společnost Lukoil. O nákupu českých, slovenských a belgických benzínek informoval už před týdnem viceprezident ruské firmy Leonid Fedun.

Prodej právě ruské společnosti Lukoil ale není úplně překvapivý. Američané mají totiž podíl v této ruské akciové společnosti a tak i nadále budou mít zprostředkovaně vliv i podíl na aktivech, která v Evropě vybudovali.

"Akvizice maloobchodních sítí nám umožní zvýšit prodej rafinovaných produktů o 1,4 milionu tun ročně," dodal Fedun. ConocoPhillips vlastní v Lukoilu téměř 20 procent akcií.

Boj o Českou

V Česku mají Američané kromě sítě benzínek Jet i menšinové podíly v rafinériích v Litvínově a Kralupech.

Zde ale Lukoil zatím narazil. Největší akcionář těchto rafinérií, firma Unipetrol, totiž nesouhlasí s tím, aby byly podíly prodány ruské firmě.

Unipetrol má v České rafinérské 51 procent a chce uplatnit předkupní právo na balík šestnácti procent, které vlastní ConocoPhillips.

"Potvrzujeme náš předchozí silný zájem o zvýšení podílu v České rafinérské. Věříme, že ConocoPhillips v souladu se stanovami společnosti učiní přednostní nabídku ostatním akcionářům České rafinérské," píše se ve sdělení Unipetrolu, z něhož citoval Reuters.

Lukoil se snaží expandovat ve východní Evropě. Již v červnu firma oznámila, že s Conocem plánuje společný projekt v oblasti rafinace. ConocoPhillips kromě podílu v českých rafineriích vlastní také čtyři rafinerie v západní Evropě, a to v Německu, Irsku a Británii.

 

Právě se děje

Další zprávy