Ukrajina nemá peníze na stavbu stadionů pro Euro

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters, Red Eko
31. 10. 2008 10:35
Přípravy na Euro 2012 byly pozastaveny
Vídeňský stadion: Tady se hrálo uplynulé Euro. Kde bude to v roce 2012 zatím není jasné.
Vídeňský stadion: Tady se hrálo uplynulé Euro. Kde bude to v roce 2012 zatím není jasné. | Foto: Reuters

Kyjev - Finanční krize a politická nestabilita stojí za ukrajinským rozhodnutím pozastavit přípravy na Euro 2012.

Evropský fotbalový šampionát, který má Ukrajina pořádat společně s Polskem, se tak zdá být v ohrožení.

Ve čtvrtek člen organizačního výboru Jevhen Vilinskij potvrdil, že výstavba objektů, které mají sloužit fotbalistům a fanouškům, byla pozastavena.

"Celkem na osmdesáti procentech objektů, které by se měly stavět, se nepracuje," uvedl Vilinskij.

Nestaví se v Kyjevě, Doněcku, Dněpropetrovsku ani ve Lvově. "Je to špatné, protože pro investory ztrácí projekt na atraktivnosti. Momentálně zaostáváme za stavebními lhůtami," prohlásil.

Nový šéf polského svazu Grzegorz Lato na to ihned zareagoval. "Polsko může případně zorganizovat turnaj s Německem nebo samo," prohlásil.

Ještě nedávno přitom Ukrajina ujišťovala zástupce UEFA, že se stihne na velký fotbalový svátek připravit. Prezidenta Evropské fotbalové unie Michela Platiniho přesvědčovala i předsedkyně vlády Julia Tymošenková.

"Uděláme všechno - i nemožné - aby tady byl skvělý turnaj pro celý svět," prohlásila v červenci. Nyní se připravuje na předčasné parlamentní volby a ukrajinští fotbaloví funkcionáři přiznávají, že vše se stihnout nedá.

Kromě finančních problémů je podle Vilinského hlavní problém v zastaralém právu. Kvůli tomu se vleče i vydání potřebných stavebních povolení. "Když to půjde takhle, dostaneme je až v průběhu šampionátu," dodal Vilinskij.

 

Právě se děje

Další zprávy