Tesco už nechce slovenský Carrefour

dkl, ČTK
23. 1. 2007 10:43
Bratislava - Verdikt Antimonopolního úřadu, který zakázal Tesku přebrat Carrefour, je zřejmě definitivní. Tesco se neodvolá.
Obchodní řetězce před propuknutím vánočních nákupů horečně otevírají nové velkoprodejny.
Obchodní řetězce před propuknutím vánočních nákupů horečně otevírají nové velkoprodejny. | Foto: Aktuálně.cz

Končí tak téměř roční napínavé čekání, zda si britská firma porobí i francouzské obchody Carrefour u našich východních sousedů. Tuto informaci dnes přinesly Hospodářské noviny.

Tesco se neodvolá a dobrovolně se tak vzdává plánovaného převzetí čtyř hypermarketů. Deníku to potvrdila tisková mluvčí Ol´ga Hrnčiarová.

"Proti rozhodnutí úřadu se Tesco neodvolá," uvedla. V Česku naopak už Tesco převzalo všech místních 11 hypermarketů Carrefouru a začlenilo je do své organizační struktury.

Analytici předpokládají, že Carrefour po rozhodnutí Tesca ohlásí konec své obchodní činnosti na Slovensku a z trhu se stáhne pravděpodobně do konce června.

Prodej po jednom

Nové nájemce na uvolněné prodejní prostory budou hledat vlastníci a provozovatelé obchodních center, v nichž dnes Carrefour sídlí.

Slovenský antimonopolní úřad zakázal slovenské pobočce Tesco Stores, aby ovládla obchody Carrefour v obavě ze získání dominantního postavení na trhu.

Podle Ľubomíra Drahovského z agentury pro průzkum trhu Terno však rozhodnutí úřadu Tesku situaci na Slovensku spíše ulehčilo, protože s nejméně dvěma hypermarkety by měla firma značné problémy.

Na Slovensku v roce 2005 patřilo společnosti Tesco díky obratu 22,1 miliardy slovenských korun mezi maloobchodními řetězci první místo a druhá Metro Cash&Carry na něj ztrácela šest miliard korun. V Česku Tesco v roce 2005 vykázalo odhadovaný obrat 22,5 miliardy korun a patřilo mu až páté místo.

 

Právě se děje

Další zprávy