Slovensko: Tesco nesmí převzít Carrefour

čtk, EKO
5. 1. 2007 8:56
Bratislava - Slovenský antimonopolní úřad zakázal místní pobočce britského řetězce Tesco Stores, aby ovládla obchody společnosti Carrefour.

Podle úřadu by spojení příliš posílilo dominantní pozici Teska na slovenském trhu. ČTK to řekla mluvčí PMÚ Alexandra Bernáthová. Naopak v Česku již Tesco řetězce Carrefour převzalo.

Carrefour má na Slovensku čtyři obchody a PMÚ zvažoval požadavek Teska několik měsíců.

"Podnikatel Tesco by nebyl vystaven podstatné hospodářské soutěži a vzhledem ke své ekonomické síle by se mohl chovat nezávisle ve vztahu k dodavatelům, spotřebitelům a konkurentům," uvedl úřad ve svém zdůvodnění.

Souvislosti
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Česko zůstává

Původní podmínkou dohody mezi Teskem a Carrefourem bylo, že si vzájemně vymění obchody v Česku, na Slovensku a na Tchajwanu. A to teprve poté, co vše posvětí příslušné orgány.

"Prodej českých poboček obchodů Carrefour Tesku toto rozhodnutí nijak neovlivní," řekla deníku Aktuálně.cz tisková mluvčí Teska Jana Matoušková.

"Síť jsme převzali v červnu, od té doby v ní proběhlo mnoho změn tak, aby vyhovovala naší strategii. Převzetí je uzavřená věc a nic se na ní nebude měnit," dodává.

Váhavé Slovensko

Slovenský Protimonopolní úřad ale své rozhodnutí tak dlouho odkládal, že obou firmám došla trpělivost a v červnu loňského roku uskutečnily alespoň část svého plánu. V tu chvíli se hypermarkety Carrefour přejmenovaly na Tesco.

Obchodní řetězce před propuknutím vánočních nákupů horečně otevírají nové velkoprodejny.
Obchodní řetězce před propuknutím vánočních nákupů horečně otevírají nové velkoprodejny. | Foto: Aktuálně.cz

Dlouhých šest měsíců nyní čekaly na to, jak se rozhodne slovenský úřad. Ten dnes ale jasně řekl, že spojení nepovolí.

Přitom rozhodnutí mělo během tohoto půlroku padnout již několikrát. Vůbec poprvé mělo být rozhodnuto již v březnu roku 2006. Další chvílí, kdy mohlo padnout rozhodnutí, byl právě červen. V listopadu došlo k dalšímu odsunu na leden dalšího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy