Slováci stále neví: Carrefour, či Tesco

dkl
20. 11. 2006 15:00
Bratislava - Ani osm měsíců navíc nestačilo Protimonopolnímu úřadu, aby vydal verdikt o převzetí Carrefouru Tescem.

Další termín, ve kterém by mohlo padnout rozhodnutí, je polovina ledna příštího roku. Britská společnost Tesco tak bude čekat téměř rok na to, aby dostala povolení převzít slovenské pobočky francouzského řetězce Carrefour.

Přitom české obchody změnily název i majitele již v červnu. Původně obě firmy hlásaly, že celé převzetí proběhne najednou a až po posvěcení danými úřady. Nakonec byla ale trpělivost obou vyčerpána a na rozhodnutí slovenského antimonopolního úřadu se nečeká.

Obchodní řetězce před propuknutím vánočních nákupů horečně otevírají nové velkoprodejny.
Obchodní řetězce před propuknutím vánočních nákupů horečně otevírají nové velkoprodejny. | Foto: Aktuálně.cz

Od března stále nic

První termín, který měl tento slovenský úřad strážící volnou soutěž "k dispozici", byl konec března. Kvůli tomu, že nebyl schopen rozhodnout, se zpozdilo i přebírání obchodů v Česku.

"Vzhledem k tomu, že je nutné vyžádat a analyzovat velké množství informací, úřad prodloužil lhůtu na vydání rozhodnutí do 30. června," řekl tehdy mluvčí Protimonopolního úřadu SR Miroslav Jurkovič.

Další chvílí, ke které firmy vzhlížely, byl tedy konec června. Ani ten ale definitivní rozhodnutí nepřinesl.

A tak zatímco u nás již funguje jedenáct prodejen pod novou hlavičkou a čtyři miliardy za ně se dostaly do francouzských rukou, Slovensko stále tápe.

Radši až příští rok

K dnešnímu dni měl mít Protimonopolní úřad prozkoumány podklady, které přišly od obou firem a měl vyhodnotit dopad na slovenskou konkurenci.

Jediné, co ale úřad dokázal udělat, bylo vydat prohlášení o dalším odsunu.

"Doteď jsme neuzavřeli posuzování návrhu podmínek, které předložilo Tesco," sdělil ČTK Dušan Valo, ředitel Odboru konkurence. Úřad musí důkladně prozkoumat všechny související okolnosti," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy