Tesco má problém. Kruté podmínky v továrnách

man
24. 9. 2007 15:45
V Bangladéši potlačuje demonstrace dělníků armáda
Foto: Tomáš Adamec

Dháka - Nízké platy a práce v těžkých podmínkách bez dostatečného odpočinku.

Taková je stručná charakteristika některých textilních továren v Indii a Bangladéši, jejichž výrobky končí v evropských supermarketech.

Vyšetřování zahájila firma Tesco. V podnicích, patřícících jejímu bangladéšskému dodavateli Nassa Group, zasahovala proti demonstrujícím dělníkům armáda.

Zaměstnanci žádali zvýšení mezd, které v přepočtu často činí maximálně osm britských liber měsíčně. Namísto toho vedení Nassa Group část továren zavřelo a propouštělo.

Protesty se v metropoli Dháce zvrhly v násilnosti, hořely budovy i autobusy. Sto lidí utrpělo zranění.

Bangladéšská policie nedávno rozháněla protesty i v centru Dháky.
Bangladéšská policie nedávno rozháněla protesty i v centru Dháky. | Foto: Reuters

Kritika Tesca

Organizace zajímající se o situaci dělníků v jižní Asii tvrdí, že firmy jako Tesco nebo Adsa nevěnují dostatečnou pozornost nelidským podmínkám, v jakých jejich zboží vzniká.

Za mzdu, která je nízká i na indické či bangladéšské poměry, musejí zaměstnanci často pracovat přes osmdesát hodin týdně bez nároku na přestávky.

Podle organizace War On Want mají švadleny v Bangladéši nárok na zvýšené platy, když pracují 96 hodin týdně bez jediného dne volna. Díky tomu pak prý mohou Tesco a další firmy nabízet své zboží levně.

Obhajoba Tesca

Vedení Tesca se hájí tím, že se snaží dohlížet na provoz v továrnách svých dodavatelů. Násilí v Bangladéši prý propuklo v provozovnách, které přímo do sítě Tesco žádné zboží nedodávají.

"Nedávno jsme provedli audit na místech, které jsou s námi v Bangladéši spojené. Nepokoje vypukly tam, kde se nevyrábí zboží pro nás. I tak si ale chystáme s vedením Nassa Group o situaci promluvit," uvedl mluvčí Tesca v prohlášení.

Další britské společnosti Primark a Mothercare vyšetřují obvinění, že jejich dodavatelé krutě zacházejí s dělníky v Indii.

 

Právě se děje

Další zprávy