Tesco začíná konkurovat večerkám v centru Prahy

Miroslav Čepický
20. 8. 2007 12:45
Řetězec otevírá první prodejnu Tesco Expres
Poslední přípravy před otevřením nové prodejny.
Poslední přípravy před otevřením nové prodejny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - U pražského náměstí I.P. Pavlova nyní probíhají poslední přípravy na start zcela nové, malé  prodejny řetězce Tesco. To zde v úterý otevře první obchod Tesco Expres, formát, který řetězec už deset let úspěšně provozuje v Anglii..

V regálech je naskládané zboží, výlohy jsou polepené firemními nápisy. Nic už nepřipomíná klasickou českou samoobsluhu, která tu byla před tím, než se Tesco pustilo do přestavby.

"Půjde o první čistokrevnou prodejnu Tesco Expres. Už jsme sice na Expres nedávno předělali tři prodejny, které jsme získali od řetězce Edeka, ty ale nesplňují všechna kritéria na tento typ obchodů," řekl Aktuálně mluvčí Teska Vesselin Barliev.

Podle něj je hlavním nedostatkem dosavadních tří předělaných prodejen jejich lokalita. Nejsou v místech s vysokou koncentrací zákazníků, která je typická pro velká města. Expres má totiž hlavně konkurovat malým prodejnám s delší otevírací dobou. V obchodech o rozloze do 400 metrů čtverečních bude uspokojovat každodenní nákupní potřeby městských lidí.

Zatímco ve velkých hypermarketech společnost prodává i textil, sportovní vybavení či hračky, obchody Tesco Expres budou zaměřené jen na potraviny.

Ceny v malých samoobsluhách, kterých chce Tesco do dvou let ve velkých městech otevřít zhruba deset, podle tiskové mluvčí firmy Jany Matouškové nebudou stejné jako ve velkých hypermarketech, kde společnost nabízí zboží co nejlevněji. "Bude záležet na tom, jaká bude v okolí těchto prodejen konkurence a cenová hladina," řekla nedávno pro Hospodářské noviny Matoušková.

Raději do Tesca v Porubě, zastávka tramvaje je na dohled
Raději do Tesca v Porubě, zastávka tramvaje je na dohled | Foto: Ludvík Hradilek

Tesco, Billa a další. Přibudou desítky prodejen

Po osmi plusových letech se Tesco propadlo do ztráty 

Tesco chce kromě malých prodejen ve velkých městech expandovat i do menších měst.

"V ČR budeme otevírat jak menší supermarkety, tak velké hypermarkety. Letos jsme zatím zprovoznili několik prvních supermarketů a jeden hypermarket, další budou následovat zejména v druhé polovině roku," řekla dříve Matoušková.

 

 

Právě se děje

Další zprávy