OMV a Verbund - středoevropský gigant

mao, ČTK
10. 5. 2006 14:10
Vídeň - Rakouská ropná společnost OMV podepsala dohodu o převzetí největšího rakouského výrobce elektřiny Verbund za zhruba 13 miliard eur.

Vznikne tím nejen přední středoevropská energetická skupina, ale i největší firma podle tržní kapitalizace tohoto regionu. 

Tržní hodnota OMV Verbund se bude pohybovat kolem 29 miliard eur a odhadem stovkou milionů potenciálních zákazníků.

Rakouská vláda plán obou firem podpořila a vložila do spojeného podniku svých 51 procent akcií, které drží ve Verbundu.

Podle některých bankovních analytiků je toto spojení motivováno především politicky. Zhruba 45 procent ve spojeném podniku bude v budoucnu vlastnit rakouská vláda a arabská skupina International Petroleum Investment.

ČEZ má konkurenta

Český energetický gigant ČEZ o fůzi s firmou Verbund nikdy neusiloval. "Verbund totiž nebyl nabídnut k volnému prodeji. Od počátku byla jednání vedena směrem k této fúzi," řekl tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž s tím, že Verbund byl z 51 procent státně vlastněn, a tak šlo o rozhodnutí rakouské vlády.

Jiří Gavor z poradenské společnosti ENA, která se zabývá energetickým trhem, podotýká, že státní účast není pro OMV nic nového. "Na úrovni EU se často kritizuje podpora vytváření "národních šampiónů", Rakousko se tak jen přiřadilo k mnoha zemím, které tuto strategii sledují," dodal Gavor.

"Jde o výzanmnou konkurenci, ale určitě neohrožuje naše zájmy v regionu," říká Kříž.

"Toto spojení zvýší sílu OMV pro další případné akvizice," dodal Gavor. 

Trvalá ekonomická situace Rakouska

Společnost budou vést společně šéf OMV Wolfgang Ruttenstorfer a generální ředitel Verbundu Hans Haider.

"Tato dohoda je obrovským úspěchem a řešením, které udá trend," uvedl ve sdělení Ruttenstorfer. Podle něho vytvoří toto spojení firmu "s vyšší konkurenceschopností a s vyšší úrovní zajištění dodávek".

Haider uvedl, že fúze zvýší důvěru spotřebitelů v zabezpečení energetických dodávek po celém regionu. Nastolí také "trvalou stabilizaci ekonomické situace Rakouska".

"Nová společnost bude jednou z předních evropských energetických skupin," uvádí se ve společném sdělení firem.

OMV nabízí za akcie Verbundu při poslední tržní ceně prémii asi sedmi procent. Nabídka je přitom 20 procent nad průměrnou cenou akcií Verbundu za posledních šest měsíců, sdělila OMV.

Uspoří OMV 100 milionů?

Analytici záměr obou firem kritizovali, protože podle nich ze spojení nevyplynou žádné významné úspory ani jiné přínosy. OMV však odhadla úsporu z fúze na nejméně 100 milionů eur ročně.

OMV je již nyní největší ropnou a plynárenskou skupinou ve střední a východní Evropě. Firma zaměstnává kolem 6500 lidí a provozuje zhruba 2500 čerpacích stanic ve 13 evropských zemích. V České republice vlastní 216 čerpacích stanic a podle objemu prodeje je zde jedničkou na trhu.

Verbund je především provozovatel vodních elektráren. V OMV našla firma spojence pro svůj plán urychlení investic do elektráren na zemní plyn doma i v zahraničí. Výstavba společných elektráren na plyn se bude zvažovat, uvádí firemní sdělení.

 

Právě se děje

Další zprávy