Španělská pomoc bankám zklamala, trhy chtějí větší lék

Karel Toman
11. 5. 2012 17:20
Banky navýší kapitál o 30 miliard eur. Trhy se bojí, že to nebude stačit
Foto: Jakub Šafránek

Madrid - Španělské banky budou muset navýšit rezervy o 30 miliard eur, realitní majetek navíc napříště musí oddělit do speciálního subjektu neboli takzvané "špatné banky".

Bankám, které si nebudou schopné kapitál navýšit samy, slíbil stát finanční pomoc ve formě pětileté půjčky od státu prostřednictvím konvertibilních obligací s vysokým úrokem deset procent, což je dvojnásobek současné úrokové sazby státních dluhopisů.

Nová opatření vlády mají posílit důvěru ve španělský bankovní sektor, to se ale podle prvních reakcí příliš nedaří. Investoři totiž zprávu příliš nepřivítali. Původně se totiž spekulovalo o tom, že kapitál bude navýšen o 35 miliard a i to někteří analytici považovali za nedostatečné.

Očekávání ozdravného programu v pátek dopoledne povzbudilo akcie k růstu z devítiletých minim, na kterých byly ve čtvrtek. V reakci na skutečnou podobu plánu však španělské akcie odpoledne klesly a úroková přirážka ke srovnatelným dluhopisům Německa, která vypovídá o rizikovosti země, stoupla na 456 bazických bodů.

Bankovní krize trvá už čtyři roky

Španělské banky trpí od roku 2008 splasknutím deset let trvající realitní bubliny. Problematické úvěry dosahují po čtyřech letech tamní bankovní krize oficiálně 184 miliard eur. Mnozí se ale obávají, že ve skutečnosti je toto číslo mnohem větší.

Tento týden španělská vláda za 4,5 miliardy eur převzala 45 procent v bance Bankia, která je třetí největší v zemi. Podle předběžných zpráv chtěla vláda původně bankám nařídit, aby současné bankovní rezervy proti toxickým úvěrům zvedly ze sedmi na 30 procent. Banky se pokoušely vyjednat kompromisních 25 procent.

Podle předběžných zpráv by "špatná banka" měla obsahovat problematická aktiva všech bank, které by je však postupovaly dobrovolně. To by se týkalo těch, které jsou schopné navýšit své finanční rezervy bez cizí pomoci. Ty ostatní budou zřejmě muset vytvořit scénáře své likvidace a požádat o pomoc z veřejných peněz.

Je však stále otázka, jestli takový plán konečně uklidní trhy a zbaví je tak obav, že Španělsku hrozí záchrana bank v irském stylu. Při předchozích pokusech se to nepovedlo a pro investory zůstává i nadále španělský bankovní sektor neprůhledný.

Světlo do španělských bank vnese jen audit

Vysoce postavený úředník eurozóny agentuře Reuters řekl, že klid by trhům mohl dodat externí audit španělských bank. Ten by totiž mohl španělské banky donutit přiznat další ztráty, které třeba dosud maskují.

Trhy sledovaly očekávanou reformu bank s napětím. Po volebním patu v Řecku se totiž zvýšila pravděpodobnost, že Atény z eurozóny vystoupí, což Španělsko postihuje novou nákazou obav. Úroky na desetileté dluhopisy země se proto tento týden vyhouply na vysokých šest procent.

 

Právě se děje

Další zprávy