Španělsko chystá miliardovou záchranu velké banky

Karel Toman
8. 5. 2012 13:15
Bankia vznikla sloučením sedmi spořitelen. Do potíží se dostala nesplácenými úvěry
Spanish matador Javier Castano stands next to a bull during a bullfight in The Maestranza bullring in Seville
Spanish matador Javier Castano stands next to a bull during a bullfight in The Maestranza bullring in Seville | Foto: Reuters

Madrid - Španělsko připravuje státní záchranu tamní třetí největší banky Bankia. Tento krok si podle Financial Times nejspíše vyžádá injekci několika miliard eur z peněz daňových poplatníků.

Vláda, která v minulosti tvrdila, že na pomoc bankovnímu sektoru nebudou potřeba žádné další veřejné peníze, tak překvapivé změnila kurz, když potvrdila, že intervenci připravuje.

Krátce poté, co se zpráva dostala ven, rezignoval na svou funkci výkonného předsedy banky Rodrigo Rata, bývalý sekční ředitel Mezinárodního měnového fondu. Bankia vznikla roku 2007 fúzí sedmi španělských spořitelen známých jako cajas.

Právě tento druh spořitelen, kde mají Španělé své celoživotní úspory, a které se před krizí pustily do spekulací s realitami, mají teď, když realitní bublina splaskla, velké problémy.

Špatné úvěry jsou nejvýš za 18 let

Premiér Mariano Rajoy prohlásil v rozhlasovém rozhovoru, že vláda zváží poskytnutí finanční pomoci bankovnímu sektoru, poud bude potřeba.

"Pokud by bylo nezbytné znovu aktivovat úvěr, aby byl zachráněn španělský finanční systém, nevyloučil bych vložení veřejných peněz, jako to udělaly všechny evropské země," řekl premiér.

Podíl nesplácených úvěrů vzrostl po prasknutí španělské realitní bubliny na úrovně nejvyšší za posledních 18 let. Banky tak mají v majetku zabavené, neprodejné nemovitosti a nesplácené úvěry ekonomice, která se propadá do druhé recese během tří let.

Vláda může do Bankie vložit peníze z restrukturalizačního fondu státem vlastněné banky Frob, píší Financial Times. Zvažuje k tomu použít vázaně směnitelných dluhopisů, sdělil listu zdroj z ministerstva financí.

Neuvedl však, kolik peněz bude potřeba a Bankia věc odmítla komentovat. Španělský tisk potřebnou sumu odhaduje na 7 až 10 miliard eur.

Rodrigo Rato, který byl v minulosti ministrem financí, byl do čela Bankie jmenován navzdory kritice, že nemá dostatek zkušeností z komerčního bankovnictví.

MMF: Bankia, největší riziko pro bankovní sektor

Mezinárodní měnový fond v dubnu označil právě Bankii za největší riziko pro španělský bankovní sektor. Fond tehdy ostatním bankám doporučil, ať přijmou „urychlená a rozhodná patření k posílení svých účetních rozvah a zlepšení manažerských a řídících praktik."

Část banky vloni vtoupila na madridskou burzu, čímž získala od soukromých investorů 3,3 miliardy eur. Mnozí analytici a investoři krok tehdy kritizovali, protože získané peníze k adekvátní rekapitalizaci banky nestačily.

Dvě zakládající cajas Bankie - Caja Madrid a Valelencian Bancaja - mají historicky silné vazby na premiérovu středopravou Lidovou stranu.

Akcie Bankie od loňského léta propadly o 36,5 procenta. Po zveřejnění zprávy o chystané záchraně upsaly ze své hodnoty tři procenta.

Přesouvání židlí na Titaniku

Mateřskou společností Bankie je poučnost BFA, která z celé skupiny vlastní aktiva té nejhorší kvality. Mnozí analytici bankéři proto v minulosti upozorňovali, že BFA potřebuje výrazně navýšit kapitál.

BFA minulý týden prohlásila, že na příští rok vyjednala, aby kapitál v hodnotě 9,9 miliardy eur nebyl klasifikován jako nedobytné půjčky. To je kolem pěti procent z úvěrového portfolia banky ve výši 188 miliard.

Jeden nejmenovaný poradce španělských bank a vládních agentur ale listu řekl, že pokud vláda půjčí bance nedostatečnou sumu a nedohlídne na mnohem lepší správu jejích špatných aktiv, pak plánu hrozí jen malý účinek.

"Pouhá kapitálová injekce by se rovnala přesouvání židlí na palubě Titaniku. Myslím, že Španělsko si nepřiznalo, jak slabé ve skutečnosti některé jeho banky jsou, a jak vážná situace je," řekl zdroj.

 

Právě se děje

Další zprávy