Španělská krize se prohlubuje. Klesá rating i ekonomika

ČTK Karel Toman, ČTK
30. 4. 2012 15:45
Vláda jedná o přesunu toxických aktiv do jedné "špatné banky". Zachrání ji pak?
Spanish matador Jose Maria Manzanares adjusts his montera before the start of a bullfight in Seville
Spanish matador Jose Maria Manzanares adjusts his montera before the start of a bullfight in Seville | Foto: Reuters

Londýn/Madrid- Zprávy ze španělské ekonomiky v pondělí opět otřásly evropskými akciovými trhy.

Ratingová agentura Standard&Poor's zhoršila pozdě v pátek úvěrové hodnocení 16 tamním bankám. V pondělí zase data ukázala, že Španělsku v prvním čtvrtletí už podruhé po sobě klesl hospodářský růst.

To jen zhoršuje situaci tamních obyvatel, z nichž je už bezmála čtvrtina bez práce. Roste počet nesplácených hypoték a úvěrů a vláda už proto podle listu Financial Times začala zvažovat vyčlenění problematických aktiv do jedné společné "špatné" banky.

Nižší rating má 11 bank

Zhoršení hodnocení bank od S&P přišlo v reakci na snížení ratingu Španělska, k němuž tato agentura sáhla minulý týden. Žádný hodnocený subjekt totiž nemůže mít vyšší rating, než je rating vlády dané země. Nižší rating má nyní 11 finančních ústavů, zatímco v šesti případech agentura snížila výhled.

S&P minulý týden snížila rating dlouhodobých závazků Španělska hned o dva stupně na známku BBB plus. Hodnocení krátkodobých závazků pak agentura snížila na stupeň A-2. Výhled stanovila jako negativní, což znamená, že k dalšímu snížení ratingu ještě může sáhnout.

Nižší rating má od pondělka 11 finančních ústavů, včetně jedné z největších evropských bank Banco Santander.

Právě soukromé banky a malé regionální spořitelny tzv. cajas, které se spálily svým zapojením ve spekulacích s nemovitostmi, jsou největším problémem Španělska, jehož vládní dluh je ve srovnání třeba s Itálií zatím stále relativně nízký.

To se ale podle některých analytiků může brzy změnit. Nezaměstnanost ve Španělsku totiž dosahuje 24,4 procenta. Předběžné údaje španělského statistického úřadu navíc ukázaly, že španělská ekonomika klesá druhé čtvrtletí po sobě, když hrubý domácí produkt Španělska v prvním čtvrtletí klesl o 0,3 procenta.

Zachrání "špatnou banku" vláda?

S prohlubujícími se potížemi hospodářství roste počet nesplácených hypoték a úvěrů. Španělská vláda už proto podle Financial Times začala jednat o převedení nedobytných bankovních aktiv do jedné „špatné banky," podobně jako to udělaly vlády v USA nebo Irsku.

Vláda už bankám nařídila navýšit jejich jmění o celkem 54 miliard eur, trvá ale na tom, že na rozdíl od Irska či USA žádné peníze na záchranu bank dát nepotřebuje. Někteří analytici se ale obávají, že na záchranu španělských bank bude třeba až 100 milionů eur.

Ozývají se tak obavy, že navzdory zvýšeným reformním snahám Španělsko samo své potíže nezvládne a někdy v druhém pololetí letošního roku nebo počátkem roku příštího bude potřebovat mezinárodní pomoc. To ale španělská vláda odmítá.

Západoevropské akcie v reakci na snížení ratingu španělských bank a nová čísla o hospodářském růstu smazaly zisky, které měly během prvních desítek minut po zahájení pondělního obchodování. Ukončily tak čtyřdenní růstovou sérii.

 

Právě se děje

Další zprávy