Snow: Ekonomika USA je silná

ČTK, eko
15. 12. 2005 8:57
Washington - Americká ekonomika se vyvíjí příznivě. Díky politice vlády a centrální banky se ekonomice podařilo překonat bez trvalejších následků například dopady ničivých hurikánů, řekl v noci na dnešek americký ministr financí John Snow v rámci vládní snahy zlepšit vnímání ekonomiky běžnými Američany.

Politika snížených daní podpořila podnikatelskou aktivitu a růst pracovních míst a měla by podle Snowa být zakotvena natrvalo. "Spolu se zdravou měnovou politikou Federálních rezerv tato politika přináší výsledky a prokazuje, že pesimisté a negativisté neměli pravdu," řekl Snow na společné tiskové konferenci s ministryní práce Elaine Chaovou a ministrem obchodu Carlosem Gutierrezem.

Domácnosti bohatnou

Vládní činitelé zdůraznili, že počet zaměstnaných Američanů je nyní na rekordním maximu, bohatství domácností se dále zvyšuje a růst hrubého domácího produktu překračuje výkon ostatních vyspělých ekonomik. "Promítá se to do prosperity po celé Americe," řekl Snow a za hlavní příčiny dobrého stavu označil nízké daně z práce a kapitálu.

Bílý dům chce přesvědčit veřejnost

Vystoupení ministrů bylo dalším krokem v počínající snaze Bílého domu bojovat proti rozporu mezi veřejným míněním o ekonomice a skutečnými výsledky. Američané pod vlivem převládajícího pesimistického tónu hlavních médií označují podle průzkumů stav ekonomiky z více než 60 procent za špatný. V tom je utvrzují například vysoké ceny energií nebo zvyšující se úrokové sazby.

Zcela jinak než běžní občané hodnotí ekonomiku lidé, kteří jsou jí nejblíže, tedy šéfové 250 největších amerických firem. Ti ve středeční anketě Business Roundtable uvedli, že ekonomika v příštím roce opět výrazně poroste v tempu asi 3,3 procenta. Jejich hodnocení hospodářského výhledu bylo přitom v prosinci druhé nejvyšší ve tříleté historii této ankety.

 

Právě se děje

Další zprávy