Šéfové firem: Ekonomika USA dále poroste

eko, ČTK
14. 12. 2005 7:02
New York - Americká ekonomika si v příštím roce mimo růstu, udrží i stabilní tempo. Ukázal to průzkum Institutu řízení dodávek (ISM), který se dotazoval ředitelů zásobování a nákupu v jednotlivých podnicích v celých Spojených státech.

"Ředitelé v průmyslových, nákupních a zásobovacích firmách hodnotí vyhlídky svých podniků na první pololetí roku 2006 optimisticky. Předpovídají další růst i ve druhém pololetí, ale o trochu mírnějším tempem," řekl předseda sdružení ISM Norbert Ore. Institut tento průzkum provádí dvakrát ročně.

Dobré výsledky se příští rok očekávají jak u podniků ve zpracovatelském sektoru, tak mimo něj. Tržby se ale budou více zvyšovat podnikům v odvětví služeb než v průmyslu. Tržby podniků v průmyslu by se měly zvýšit v průměru o 5,4 procenta, mimo tento sektor by měly stoupnout o 6,6 procenta.

Zaměstnanost poroste

Ředitelé průmyslových podniků také očekávají, že zaměstnanost v jejich odvětví příští rok vzroste v průměru o 1,3 procenta. Náklady na práci a platy zaměstnanců by ale měly vzrůst asi o 2,7 procenta. Ve službách se ale očekává růst zaměstnanosti v průměru o 2,3 procenta.

Průmyslové podniky počítají i s dalším růstem cen surovin. Do konce dubna materiálové náklady podle nich vzrostou o 3,5 procenta a do konce roku o dalších 0,3 procenta. Firmy, které působí v odvětví služeb, očekávají růst materiálových nákladů asi o čtyři procenta. Náklady na práci prý vzrostou o 3,6 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy