USA: Obchod má historický deficit

eko
10. 11. 2005 14:56
Washington - Bilance zahraničního obchodu Spojených států v září skončila deficitem 66,1 miliardy dolarů.

To je nový rekord v historii USA, informaci oznámila americká vláda. Předchozí rekord byl z února a jeho hodnota činila 60,4 miliardy dolarů. Analytici v anketě agentury Reuters s rekordním deficitem počítali, ale předpokládali, že bude činit jen 61 miliard dolarů.

Ministerstvo obchodu sdělilo, že deficit se zvýšil od srpna o 11,4%, což představuje nejvyšší meziměsíční skok od června 2004.

Po hurikánu Katrina, který udeřil na pobřeží Mexického zálivu 29. srpna a způsobil uzavření mnoha rafinérií a ropných zařízení v regionu, vystoupily ceny americké surové ropy na rekordní cenu 70,85 dolaru za barel

 

Ceny dovážené ropy dosáhly v září v průměru rekordních 57,32 dolaru za barel, čímž pomohly zvýšit obchodní deficit se zeměmi OPEC na rekordních 9,1 miliardy dolarů. Naopak americký export do států produkujících ropu zaznamenal prudký pokles. Ministerstvo obchodu sdělilo, že množství americké surové ropy vyvezené do cizích států spadlo na nejnižší úroveň od února 2003.

 

Ministerstvo obchodu dále uvedlo, že dovoz potravin, krmiva pro zvířata, nápojů a průmyslových dodávek a materiálů dosáhl rekordních hodnot a dovoz služeb byl blízko rekordům za celou dobu sledování.

 

Americký vývoz spadl o 2,6% na 105,2 miliard dolarů, což představuje nevětší zhoršení situace od útoků na Spojené Státy v září roku 2001.

 

Na vývoz měla také významný podíl stávka u výrobce letadel Boxing. Nicméně vývoz automobilů a jejich součástí, stejně jako vývoz spotřebního zboží, dosáhl rekordních hodnot.

 

Právě se děje

Další zprávy