Skončí jednání WTO kolapsem?

Michal Najman
29. 6. 2006 0:00
Praha - Ženevská jednání mají přinést konečnou dohodu o omezení zemědělských dotací. Pokud se státy nedohodnou, pět let vyjednávání přijde vniveč.

Velká očekávání a nervozita provází pětidenní setkání ministrů průmyslu a obchodu z více než 50 zemí světa pod záštitou Světové obchodní organizace (WTO), které začíná dnes v Ženevě.

Hlavním bodem jednání jsou základní pravidla a předpoklady pro snížení ochranářských opatření a dotací zemědělskému sektoru v rozvinutých státech.

O důležitosti jednání pochybuje málokdo. "Je to moment pravdy, rozhodnutí už se nemůže nikam posouvat. Pokud by se tak stalo, riskujeme výsledek celého projektu," řekl dnes na tiskové konferenci ředitel WTO Pascal Lamy.

96 miliard, nebo život

Vyjednavači WTO se několik měsíců snaží připravit podklady pro obchod, který má podle odhadů Světové banky hodnotu nejméně 96 miliard.

Mnoho méně rozvinutých států nemůže konkurovat dotovaným evropským a americkým produktům. Bez dotací zemědělcům zejména v Evropské unii a USA by měly méně rozvinuté státy šanci na soběstačnost a nepotřebovaly by miliardy dolarů humanitární pomoci.

Generální ředitel WTO Pascal Lamy.
Generální ředitel WTO Pascal Lamy. | Foto: Reuters

Vzácná shoda odborníků i analytiků provází tento paradox moderních dějin. Zastavením dotací je totiž možno ušetřit hned dvakrát. Na dotacích a posléze i na humanitární pomoci státům třetího světa.

USA ustupuje

Spojené státy americké jsou připraveny k hlubokým škrtům v zemědělských dotacích. Vyžadují však podobně razantní kroky od svých evropských protějšků.

"Jsme připraveni omezit zemědělské dotace až o 53 procent. Neučiníme tak však sami," řekla v rozhovoru pro agenturu Reuters Susan Schwabová, zástupkyně americké strany.

K velké opatrnosti při jednání však vyzvalo vyjednavače 57 amerických senátorů v dopise adresovaném prezidentu Bushovi. Obávají se jednostranného snížení bez obdobné reakce ze strany EU. 

Proti zemědělským dotacím se protestuje po celém světě.
Proti zemědělským dotacím se protestuje po celém světě. | Foto: Reuters

Právě pozice prezidenta Bushe nutí vyjednavače ke spěchu. Mandát Bílého domu k vyjednání dohody vyprší v polovině příštího roku. Pokud se dohody podaří dosáhnout, výsledky budou nezvratné americkým Senátem.

"Konečného výsledku jednání chceme dosáhnout do konce července," dodává Schwabová. Odmítá však názor, že pokud se jednoty nedosáhne, jednání zkrachují.

Panuje obava z toho, že vysoké cíle budou obětovány dosažení konsenzu.

Příštích pět dní může ukázat, že Světová obchodní organizace má své opodstatnění. Mnozí o tom již v současnosti pochybují.

 

Právě se děje

Další zprávy