Světový obchod dostává poslední šanci

Adam Junek
10. 3. 2006 11:23
Londýn - Odér krachu se vznáší nad jednáními o liberalizaci světového obchodu v rámci Světové obchodní organizace.

Představitelé "znepřátelených" táborů se dnes scházejí v Londýně na třídenní schůzce, která má stagnující proces snižování cel na zemědělské produkty, průmyslové výrobky a služby poposunout.

Zbývá jen šest týdnů

Navíc zbývá pouhých šest týdnů do chvíle, kdy podle rozhodnutí 149 členských států musí být uzavřena dohoda.

Zástupci Spojených států, Evropské unie nebo tak zvané skupiny G20, tedy rychle se rozvíjejících ekonomik, kam patří Brazílie, Indie nebo Čína, se v Londýně pokusí najít kompromisní řešení snižování cel.

Nebude to lehké. USA už avizovaly, že další ústupky ve snižování vývozních podpor nepovolí. Brazílii se zase nechce snižovat dovozní cla na průmyslové výrobky. Evropská unie zase nechce ustoupit v zemědělských podporách, když neustoupí ostatní.

Analytici proto předpokládají, že žádný zásadní posun nepřijde a jednání skončí plytkým kompromisem.

Oxfam: Císař je nahý

"Jednou ta chvíle přijde a někdo musí zakřičet "císař je nahý". Bohaté státy prostě těm chudým nechtějí dát šanci," míní Amy Barryová z neziskové organizace Oxfam.

Přitom právě již pět let se vlekoucí handrkování na půdě WTO mělo vést k uvolnění obchodu, což by zase vyvedlo miliony lidí z chudoby. Kromě toho bylo záměrem, aby se chudé státy postavily ekonomicky na nohy.

Současná jednání o obchodu se zemědělskými produkty, průmyslovými výrobky i službami se vlečou již od roku 2001, kdy započala v katarském Dauhá. Uzavřena měla být již v roce 2003 v Cancúnu.

Shoda se ale nedostavila, a tak si 149 členských států dalo druhou šanci loni v prosinci v Hongkongu.

Prodělali chudí

Šestidenní maratón jednání a dlouhé týdny tvrdých dohadů předtím přinesly výsledek, ale opět jen částečný. Definitivní dohoda o liberalizaci světového obchodu byla opět odložena a podle deklarace by se státy měly na jejím znění shodnout do konce dubna.

Nejspornějším bodem se stalo zemědělství. Rozvojové země obvinily zejména Evropskou unii, že nechce dostatečně upustit od svých vývozních podpor, které narušují světové ceny plodin.

Konečným výsledkem z Hongkongu je jejich odstranění do roku 2013. Rozvojové země žádaly rychlejší postup, ale nakonec ustoupily. A nebyl to jediný ústupek bohatým zemím.

Proto také výsledky kritizovaly různé neziskové organizace. "Navržený text je velkým zklamáním a zradou rozvojových slibů bohatých zemí, jejichž zájmy opět zvítězily," zní prohlášení organizace Oxfam.

 

Právě se děje

Další zprávy