Lamy objíždí svět a chce volný obchod

Adam Junek
20. 2. 2006 0:00
Washington - Deset týdnů, jen tak málo má šéf Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy, aby přesvědčil členské státy o liberalizaci světového obchodu.

Jeho hlas je slyšet stále častěji. Lamy, bývalý evropský komisař pro obchod, objíždí hlavní země, na nichž dohoda stojí, a vysvětluje a přesvědčuje.

Nechceme chabou dohodu

"Nemůžeme dopustit, aby konečná dohoda byla jen malým pokrokem," tvrdil v uplynulých dnech Lamy ve Washingtonu. "Spojené státy jsou pro dohodu klíčové, nenechte ji, prosím, padnout," obrátil se na senátory a kongresmany.

Podobně před několika dny přesvědčoval v Jihoafrické republice. Nutnou podmínkou dohody je souhlas tří obchodních bloků. Tedy Spojených států, Evropské unie a rychle se rozvíjejících zemí spojených v takzvanou skupinu G20, kam patří například Čína, Indie nebo Brazílie.

Současná jednání o obchodu se zemědělskými produkty, průmyslovými výrobky i službami se vlečou již od roku 2001, kdy započala v katarském Dauhá. Uzavřena měla být již v roce 2003 v Cancúnu.

Shoda se ale nedostavila, a tak si 149 členských států dalo druhou šanci loni v prosinci v Hongkongu.

Ustoupili chudí

Šestidenní maratón jednání a dlouhé týdny tvrdých dohadů předtím přinesly výsledek, ale opět jen částečný. Definitivní dohoda o liberalizaci světového obchodu byla opět odložena a podle deklarace by se státy měly na jejím znění shodnout do konce dubna.

Proto se také sejdou zástupci trojice nejsilnějších obchodních bloků okolo 10. března v Londýně. Pokud nenaleznou společnou řeč, celé katarské kolo skončí krachem. Nepodaří se jej definitivně dokončit do konce roku. A v polovině toho příštího končí mandát americkým vyjednavačům.

Nejspornějším bodem se stalo zemědělství. Rozvojové země obvinily zejména Evropskou unii, že nechce dostatečně upustit od svých vývozních podpor, které narušují světové ceny plodin.

Konečným výsledkem z Hongkongu je jejich odstranění do roku 2013. Rozvojové země žádaly rychlejší postup, ale nakonec ustoupily. A nebyl to jediný ústupek bohatým zemím.

Proto také výsledky kritizovaly různé neziskové organizace. "Navržený text je velkým zklamáním a zradou rozvojových slibů bohatých zemí, jejichž zájmy opět zvítězily," zní prohlášení organizace Oxfam.

Samotnému Lamymu jde o hodně. Pokud by se totiž výsledek již pět let se vlekoucího katarského kola opět rozměnil v nepříliš pokrokovou dohodu, prokázala by se bezzubost WTO. Zvítězil by protekcionismus nad výhodami, které by přineslo uvolnění obchodu.

 

Právě se děje

Další zprávy