Rusko zakazálo dovoz masa z Německa, kvůli viru

ČTK ČTK
4. 2. 2013 16:59
Dočasný zákaz se týká mraženého hovězího, vepřového a drůbežího masa
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Moskva - V Rusku vstoupil v platnost zákaz dovozu mraženého masa z Německa, oznámila to agentura Interfax s odvoláním na zemědělskou inspekci Rosselchoznadzor.

Dočasný zákaz se týká mraženého hovězího, vepřového a drůbežího masa a jeho příčinou je výskyt takzvaného Schmallenbergova viru.

Podle ruských úřadů německé veterinární úřady neposkytly ruské straně dostatek účinných záruk, že masová produkce je před virem chráněna.

Virus, který se rozšířil ve stádech skotu po roce 2011, vyvolává zdravotní problémy zvířat a snižuje jejich užitkovost. Nákazu, která se šíří po celé Evropě, přenáší hmyz, hrozba přenosu na člověka je podle expertů zanedbatelná.

Zákaz i na maso z USA

Už dříve Rosselchoznadzor oznámil, že s platností od 11. února zakazuje dovoz mraženého vepřového masa z USA kvůli obsahu růstového stimulantu ractopamin.

Látka se přidává do krmných směsí k urychlení růstu svalové hmoty. V některých zemích je ractopamin zakázán kvůli obavám, že jeho zbytky mohou zůstat v mase a způsobit zdravotní problémy.

Podle ruských úřadů americká strana navzdory opakovaným žádostem nedodala Rusku informaci o tom, jak chce zamezit dovozu vepřového masa s ractopaminem do Ruska. Neexistuje údajně ani doklad o tom, že exportéři masa v USA mají dostatečná oprávnění k vývozu produkce do Ruska.

 

Právě se děje

Další zprávy