Rusko nechce cizí rýži, zakázalo dovoz

dkl
4. 12. 2006 10:45
Moskva - Ruské úřady dnes zveřejnily úplný zákaz importu jakékoli rýže do země.
Filipínští dokaři vykládají 140 tisíc tun vietnamské rýže. Tamní úřad pro dovoz rýže však slibuje, že letos se importy této potraviny sníží a Filipíny tak budou soběstačnější. Vloni ostrovní stát dovezl 1,8 milionu tun bílých zrnek, letos to má být už jen 1,6 milionu.
Filipínští dokaři vykládají 140 tisíc tun vietnamské rýže. Tamní úřad pro dovoz rýže však slibuje, že letos se importy této potraviny sníží a Filipíny tak budou soběstačnější. Vloni ostrovní stát dovezl 1,8 milionu tun bílých zrnek, letos to má být už jen 1,6 milionu. | Foto: Reuters

K tomuto kroku se odhodlaly poté, co kontroly odhalily množství závadných dodávek. V praxi to znamená, že dovoz rýže do Ruska ode dneška není možný.

Na základě toho úřady rozhodly, že všechny licence a povolení, které umožňovaly dovoz rýže do Ruské federace, jsou dočasně neplatná. Tato opatření přijala veterinární a fytosanitární správa Rosselchoznadzor.

"Zdá se, že toto opatření má ve skutečnosti chránit významné domácí pěstitele rýže a zpracovatele. Je těžké najít jiné vysvětlení, protože dovoz se nezastavil jen z jedné země, ale ze všech najednou," řekl agentuře Reuters pod podmínkou zachování anonymity jeden z analytiků agrárního trhu v Rusku.

Asi 2000 tun cereálií a rýže nízké kvality byly dovezeny z Pákistánu, Indie, Thajska a Egypta. Podle úředníků mohou být i zdraví nebezpečné. Každopádně prý byly plesnivé a zapáchaly.

Rýže s příchutí chemie

Další dodávky z Číny byly příliš vápenaté a nažloutlé, z Indie a Vietnamu byla rýže dokonce napadena škůdci.

Foto: Reuters

Rýže ze Španělska navíc obsahovala vysoké hodnoty pesticidů, které překračovaly povolené limity a v dovozu z Vietnamu byl nalezen i chlorpyrifos.

Rusko v loňském roce zvýšilo produkci rýže na 575 tisíc tun, což byl proti roku 2004 nárůst o 22 procent. Loni v dubnu Moskva uvalila na dovoz rýže clo 70 eur, tedy asi 1956 korun za tunu.

Rusko podle institutu IKAR pokrývá více než polovinu poptávky po rýži dovozem. Nejvíce rýže dováží z Číny, Vietnamu, Indie a Thajska, uvádí IKAR, který sleduje trendy na zemědělském trhu a zpracovává statistiky.

Česka se podle mluvčí ministerstva zemědělství Táni Králové dovozní omezení z ruské strany nedotkne, protože od vstupu do EU se z tuzemska na ruský trh žádná rýže nevyváží.

Zákaz dovozu byl zaveden dnes a bude trvat do dalšího přezkoumání úřady.

Rusko už zakázalo dovoz i dalších potravin, včetně například lososa z Norska, masa z Polska a částí Brazílie, anebo drůbežího z Maďarska. I v těchto případech jako důvod uvádělo zdravotní rizika.

 

Právě se děje

Další zprávy