Rusko bude bojovat s alkoholem. Podpoří výrobu vína

Tereza Holanová Tereza Holanová
29. 8. 2011 9:45
Ruský prezident chce zabít dvě mouchy jednou ranou: Podpořit vinařství a vymýtit alkoholismus
Alkoholička. Ilustrační snímek
Alkoholička. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Krasnodar - Ruský prezident Dmitrij Medveděv představil nový způsob boje s tradičním alkoholismem v zemi. Bude podporovat výrobu vína.

"Vinařství je jedním ze sektorů, které by se měly rozvíjet, aby nám pomohly vymýtit alkoholismus," uvedl tento týden Medveděv během své návštěvy Krasnodaru, jednoho z hlavních vinařských regionů Ruska.

Současný počet opilců se podle něj nezvýší. Jak totiž prezident uvedl, alkoholismus pramení z konzumace zcela jiných nápojů. Podle deníku Financial Times tím Medveděv zjevně odkazuje na lásku ruského lidu k vodce.

Snaha vymýtit alkoholismus

Medveděv není prvním prezidentem, který se snaží s alkoholismem v zemi zatočit. Před ním to byl Michail Gorbačov, jeho kampaň, v rámci které vojáci pálili vinice, však pouze motivovala lidi k tomu, aby si začali doma vyrábět "samohonku", načerno vypálenou vodku.

O čtvrt století později se politici z Kremlu snaží o hospodárnější metody, jak počet alkoholiků omezit, a doufají, že se jim při tom povede podpořit právě vinný průmysl, do kterého chtějí zainvestovat. "I za cenu toho, že by se jím alkoholové zvyky Rusů změnit nepodařilo," komentuje deník Financial Times.

Medveděv dosud zvedl spotřební daň na alkohol, zakázal noční prodej tvrdého alkoholu, zvýšil ceny vodky a pivo, které donedávna v Rusku patřilo mezi nealkoholické nápoje, nechal podle mezinárodních norem zařadit do kategorie alkoholu.

Národní tragédie

Nadměrná spotřeba alkoholu si v Rusku každoročně vyžádá stovky tisíc obětí. Podle údajů ruské vlády byly v roce 2008 z celkového počtu 140 milionů obyvatel 2 miliony lidí závislých.

Na otravu alkoholem ročně zemře více než 23 tisíc lidí, dalších 500 tisíc přijde o život při trestných činech, nehodách anebo nemocech spojených s alkoholem. "Upřímně řečeno, alkohol se stal národní tragédií Ruska," řekl Medveděv již před rokem.

Zájem o víno roste, ale pomalu

Přimět Rusy, aby pili namísto vodky víno, které v zemi příliš populární není, ale nebude úplně jednoduché.

"Mezi Rusy panuje historický stereotyp, že je naše víno špatné," komentuje jeden z ruských vinařů Eduard Alexandrov s tím, že spotřeba domácího vína se bude zvyšovat jen velmi pomalu.

Konzumace se sice díky tomu, že stále více Rusů cestuje a ochutnává zahraniční víno, zvyšuje, trh má ovšem nadále dostatek prostoru pro růst. Zatímco ve Francii činí průměrná spotřeba vína na osobu 50 až 55 litrů ročně, v Rusku se jedná pouze o osm litrů.

"Dokonce i ve skandinávských zemích, kde vodka také patří mezi oblíbené nápoje, lidé ročně v průměru vypijí 18 až 20 litrů vína," uvádí Financial Times.

Co se týká absolutních čísel, vede si Rusko dobře. V roce 2010 podle Mezinárodní organizace pro révu a víno vyrobilo 8,2 milionů hektolitrů vína, čímž se stalo sedmým největším producentem ve světě.

Hlavním regionem pro pěstování vína je okolí Černého a Kaspického moře. V době Sovětského svazu byl ruský vinařský trh navíc tažen Moldávií, která byla v rámci bloku hlavním výrobcem a vývozcem vína.

 

Právě se děje

Další zprávy