Ropný bumerang. Arabové investují na západě

djl
6. 12. 2007 10:20
Ropne mMagnáty čekají rekordní zisky

Praha - Podle odhadu amerického ministerstva energetiky se letos budou příjmy šesti arabských zemí v oblasti Perského zálivu pohybovat mezi 550 až 600 miliony dolarů. Cifra se blíží trojnásobku jejich příjmů z roku 2000.

"Jen státní investiční fondy těchto zemí doposud investovaly na zahraničních trzích do aktiv 1,2 1,3 bilionu dolarů," řekl pro agenturu Reuters hladní ekonom saúdské firmy Jawy Ivestmensts Brad Borland.

Ačkoli se hospodářská síla zemí blíží Nizozemsku, majetek spravovaný státními i soukromými firmami v zahraničí je již vyšší než v případě Japonska a blíží se velikosti zahraničního majetku spravovaného Čínou.

Největší arabská investice v zahraničí

Letos v květnu se společnost Saudi Basic Industries dohodla na odkupu divize výroby plastů s americkou firmou General Electrics. Jedná se doposud o největší arabskou investici v zahraničí 11,6 miliard dolarů.

Celkově je pak právě Saudská Arábie největším arabským zahraničním investorem. Předpokládá se, že suma jejích investice se bude pohybovat okolo 200 miliard dolarů. Většina saúdskoarabských investic se však pohybuje v několikanásobně nižších řádech, což dokazuje opatrnost Saudů.

Naopak velmi progresivně se při investování peněz chovají menší arabské země v čele s Dubajem. Ten poslední dobou projevuje zájem o vstup na mimoburzovní trh akcií Nasdaq.

Slabý dolar hrozbou pro investice?

Arabští investoři dosud nejvíce peněz investují v USA. Slabý dolar je sice výzvou pro výhodné investování, nicméně investoři i jejich experti se tohoto jevu zároveň obávají. Pokles dolaru je již dlouhodobou záležitostí a hrozí tak, že v případě dalšího poklesu by investice byly znehodnoceny.

"Právě proto se poohlížejí po příležitostech mimo USA," řekla Diana Farrellová, šéfka McKinsey Global Institute. Menší země se zaměřují hlavně na investice v Evropě, ale zároveň roste objem investic v Asii a severní Africe.

 

Právě se děje

Další zprávy