OPEC víc ropy na trh nepustí, cena stoupá

tsc
5. 12. 2007 12:30
OPEC tvrdí: dodávky dostatečné.
Těžba ropy, suroviny, kterou lidé z 97 procent spálí a jen 3 procenta využijí pro chemický průmysl.
Těžba ropy, suroviny, kterou lidé z 97 procent spálí a jen 3 procenta využijí pro chemický průmysl. | Foto: BASF

Londýn -  Cena ropy se zvedla poté, co se Organizace zemí vyvážejících ropu  na své schůzi rozhodla nevyslyšet požadavky odběratelů na zvýšení množství dodávaného na trh, což by pomohlo regulaci cen, které se nyní pohybují kolem 90 dolarů za barel. Informovala o tom agentura Reuters.

OPEC rovněž stanovila termín další schůzky na leden, tam by měla své rozhodnutí znovu vyhodnotit před regulérním zasedáním, které se koná v březnu.

Cena americké  ropy se ve středu ráno zvedla o 50 centů, na 88,82 dolarů za barel, Londýnský Brent zaznamenal nárůst o 49 centů, na  90,02, kdy jeho cena poprvé od 23. srpna převýšila cenu ropy americké.

Ceny ropy klesly od 21. listopadu, kdy se pohybovaly na svém maximu 99,29 dolarů za barel. Analytici očekávají, zda rozhodnutí OPEC opět zvedne ceny. Od té doby cena výrazně klesla, částečně i kvůli očekávání, že OPEC zvýší objem ropy na trhu.

Pokles cen však vedl  k neochotě OPEC dodávky zvednout. Organizace uvedla, že dodávané množství je dostatečné a nabídka je v rovnováze s poptávkou.

ČTĚTE VÍCE:

 

 

Právě se děje

Další zprávy