Rekordní pokuta pro operátory ve Francii

Reuters, eko
1. 12. 2005 11:23
Paříž Tři mobilní operátoři dostali pokutu celkem za 16 miliard korun za kartelovou spolupráci. Klienti budou moci operátory zažalovat.

Tři firmy, které ovládají francouzský trh mobilního telefonování, dostaly od antimonopolního úřadu dosud nejvyšší pokuty v historii.

Operátor Orange, který je součástí France Télécom, má zaplatit 256 milionů eur. SFR ze skupiny Vivendi Universal dostal pokutu 220 milionů eur a Bouygues 58 milionů eur.

Společnost SFR oznámila, že se proti rozhodnutí odvolá a že ho považuje za naprosto neadekvátní.

Celkem to je 534 milionů eur, v přepočtu téměř 16 miliard korun. Dosud nejvyšší sankci dostalo před pěti lety osm bank. Začátkem listopadu ale antimonopolní úřad zasáhl i proti France Télécom, který údajně bránil vstupu jiných firem na trh připojení ADSL.

Dnešní pokutu si operátoři "vysloužili" tajnou dohodou, praktikou, která je zakázaná. Antimonopolní úřad tvrdí, že si v letech 1997-2003, kdy byli jedinými operátory, vyměňovali informace o počtu nových zákazníků a ukončených smluv.

Podle francouzského úřadu byly tyto dohody takového rozsahu, že "velmi významně" poškodily hospodářství. Mezi roky 2000 a 2002 společnosti také uzavřely dohodu o stabilizaci svých podílů na trhu.

"Podívejte se na průměrný účet v Německu na 31 eur a ve Francii na 49 eur. Myslím, že část vysvětlení je právě nedostatečná konkurence," řekl v rozhlase bývalý ministr průmyslu Patrick Devedjian.

Klienti operátorů se teď díky verdiktu úřadu mohou obracet na soud a požadovat odškodnění. S žalobami se už na operátory chystá francouzská spotřebitelská organizace UFC-Que Choisir.

 

Právě se děje

Další zprávy