Oskar nemusí zaplatit 4,5 milionů korun

Tomáš Fránek
7. 11. 2005 13:40
Brno - Soud zrušil pokutu, kterou mobilní operátor Oskar Vodafone dostal od antimonopolního úřadu.
Oskar vyhrál soud o vysokou pokutu
Oskar vyhrál soud o vysokou pokutu | Foto: Aktuálně.cz

Tuto pokutu dostal ještě jako Český Mobil za zakázanou dohodu o vzájemném propojení s dalšími dvěma operátory, Eurotelem a T-Mobilem. Všichni tři operátoři dostali za tyto dohody pokutu v celkové výši čtyřicet čtyři milionů korun, tedy jednu z nejvyšších pokut, které kdy úřad udělil.

Nicotné rozhodnutí úřadu

Krajský soud v Brně nyní označil rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže o pokutě ve výší 4,5 milionů korun pro společnost Oskar za nicotné a tedy neplatné. Důvodem pro zrušení rozhodnutí o vysoké pokutě je to, že podle soudu neměl antimonopolní úřad pravomoce pokutu udělit, smlouvy o propojení má podle soudu posuzovat pouze Český telekomunikační úřad.

PODÍVEJTE SE NA DESET NEJVYŠŠÍCH POKUT, UDĚLENÝCH ANTIMONOPOLNÍM ÚŘADEM 

Pokuty ve výši 44 milionů dostali mobilní operátoři za to, že v roce 2000 a na začátku roku 2001 uzavřeli zakázané dohody, na jejichž základě své sítě propojovali pouze mezi sebou, a ne prostřednictvím třetího operátora. Kartelové dohody zvýšily podle bývalého šéfa antimonopolního úřadu Josefa Bednáře uměle ceny za tranzit telefonního signálu, a spotřebitelé tak platili více. "Odhad této újmy pro jednoho klienta činí několik set až tisíc korun ročně," uvedl šéf antimonopolního úřadu.

Eurotel už se žalobou uspěl

Na udělení pokuty přitom podali žaloby všichni tři mobilní operátoři. Eurotel dostal pokutu 22 milionů, T-Mobile 12 milionů a Oskar celkem deset milionů (4,5 milionu za smlouvy o propojení s T- Mobile, 5,5 milionu za smlouvy s Eurotelem). Eurotel už podobně jako Oskar u soudu uspěl. Neplatné jsou tedy pokuty za celkem 32 milionů a rozhodování soudů nasvědčuje tomu, že budou zrušeny všechny pokuty.  "Soud naznal, že k posuzování souladu smlouvy o propojení sítí s požadavky ochrany hospodářské soutěže je povolán Český telekomunikační úřad, nikoli Úřad pro ochranu hospodářské soutěže," uvedl soud v rozhodnutí v pokutě pro Eurotel. Antimonopolní úřad ale s rozhodnutím nesouhlasí a podal kasační stížnost k nejvyššímu správnímu soudu, spor tedy bude pokračovat.

Rozhodnutí antimonopolního úřadu přitom mají vysokou úspěšnost při soudních přezkumech. Z 31 již rozhodnutých žalob podaných od roku 1999 jich bylo celkem 23 zamítnuto, ve dvou případech bylo řízení zastaveno (důvodem bylo zpětvzetí žaloby) a jen pětkrát (z toho 3 třikrát se jedná právě o smlouvy o propojení) u soudu uspěla žalující strana. Čtyři z těchto pěti případů dosud ale nebyly uzavřeny, neboť úřad podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy