Řecké dluhy inspirují vznik Evropského měnového fondu

Ekonomika Ekonomika
8. 3. 2010 14:04
Země platící eurem nesmí dostat žádnou pomoc zvenčí. Evropská komise zvažuje založení vlastního měnového fondu.
Řecký premiér George Papandreou by nepochybně ocenil, pokud by Evropský měnový fond vznikl už zítra.
Řecký premiér George Papandreou by nepochybně ocenil, pokud by Evropský měnový fond vznikl už zítra. | Foto: Radim Klekner

Brusel - Stáhne zadlužené Řecko euro ke dnu? A kolik to bude stát, aby k tomu nedošlo? A kdo za to zaplatí? Otázky, které se objevují v posledních měsících, by se možná nemusely už nikdy opakovat.

Server Euobserver.com informoval o tom, že situace v Řecku nutí evropské politiky uvažovat o zřízení obdoby Mezinárodního měnového fondu, ale pouze pro země platící eurem. V současnosti je v nich totiž finanční pomoc zakázána.

"Evropská komise je připravena navrhnout evropský nástroj tohoto typu, který by sloužil k podpoře zemí eurozóny," uvedl pro Financial Times Deutchland eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Zdůraznil však, že pomoc z tohoto zdroje by musela být podřízena přísným podmínkám.

O tomto radikálním plánu jako první promluvil německý ministr financí Wolfgang Schäuble. "Neplánujeme instituci, která by soupeřila s Mezinárodním měnovým fondem. Ale pro vnitřní stabilitu eurozóny je zapotřebí isntituce, která by měla zkušenosti a moc MMF," uvedl Schäuble pro deník Welt am Sonntag.

Pro vznik fondu jsou i socialisté zastoupení v Europarlamentu a italský prezident Giorgio Napolitano.

Zástupci Unie se však shodují v tom, že "evropský měnový fond" by již nestihl vzniknout včas, aby pomohl Řecku, které se potápí pod tíhou 300 miliardového dluhu.

 

Právě se děje

Další zprávy