Řecko uteklo hrobníkovi z lopaty dalším obřím dluhem

Karel Toman
5. 3. 2010 10:20
Řecké dluhopisy šly na dračku, za velký úrok tak asi odvrátí mezinárodní pomoc
Foto: Reuters

Atény - Řecko obstálo v klíčové zkoušce, kterou s napětím sledovala celá Evropa. Na včerejší aukci se investoři o jeho desetileté dluhopisy bezmála poprali, když nabídli odkoupit více než trojnásobek nabízených bondů. Vláda tak bez problémů získala potřebných pět miliard euro.

Úspěch aukce byl důkazem, že trhy věří ve schopnost řecké vlády odvrátit platební neschopnost státu, jinak označovanou jako státní bankrot. Oddechla si tak i celá eurozóna, kterou hospodářské potíže Řecka ohrožovaly.

Pro Řecko je to ale Pyrrhovo vítězství. Za půjčku zaplatí vysoký úrok, mezinárodní pomoci se nedočká a ve svých potížích zřejmě zůstane samo.

Nejvyšším úrokem v eurozóně zpět k normálu

Investoři si za dluhopisy vynutili úrok 6,25 procent, což je o dva procentní body víc, než kolik si připlatí Portugalsko. Podle Financial Times je to jeden z nejvyšších úroků, jaké Řecko muselo za desetileté dluhopisy platit od svého přistoupení k euru v roce 2001.

"Aukci jsme zahájili po velmi kritickém období. Odteď směřujeme k řádným tržním podmínkám," prohlásil šéf řecké agentury pro správu státního dluhu Petros Christodulu.  Investoři budou ale dál sledovat každý krok řecké vlády. Ta totiž do dubna potřebuje splatit dluh a úroky ve výši deseti miliard euro.

Řečtí představitelé už ve čtvrtek prohlásili, že pokud zemi nepomůže Německo, obrátí se na Mezinárodní měnový fond (MMF).  Premiér George Papandreu je na jednání v Berlíně právě dnes. Německá strana už ale dala najevo, že čtvrteční aukci vidí jako potvrzení toho, že Atény si získají důvěru trhů i bez pomoci Berlína.

Nepomůže zřejmě ani MMF

Podobně reagovala i Paříž, kam se Papandreu chystá tuto neděli.

V úterý má řecký premiér na programu jednání s Barackem Obamou ve Washingtonu, kde se zároveň vysocí řečtí úředníci setkají se zástupci MMF. Ani zde ale nevypadají šance Řecka nejlépe. Evropská centrální banka už se totiž vyslovila proti angažmá MMF při pomoci Řecku.

 

Právě se děje

Další zprávy