Porušíte pravidla, změníme vám rozpočet, plánuje EU

Karel Toman
26. 6. 2012 10:20
Šířící se krize eura si vynutila návrh na zásadní reformu fungování měnové unie
Logo eura. Ilustrační snímek.
Logo eura. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Londýn/Brusel - Evropská unie má získat dalekosáhlé pravomoci měnit národní rozpočty členským zemím eurozóny, které poruší dohodnutá rozpočtová pravidla.

Počítá s tím soupis návrhů k summitu EU, který začne koncem tohoto týdne. Informoval o tom server listu Financial Times.

Návrhy jsou součástí ambiciózního plánu, jak eurozónu změnit na hlubší fiskální neboli rozpočtovou unii a dát Bruselu více pravomocí, aby fungoval jako ministerstvo financí měnové unie. Návrhy jsou obsaženy ve zprávě, která bude představena na summitu. Její součástí jsou i plány na vznik politické a bankovní unie.

Rozpočty hříšníků půjdou před europoslance

Čtvrteční summit přichází v době, kdy se finanční svět zase začíná obávat, že Evropa vstupuje do nebezpečné zóny. Od summitu v polovině prosince, kde se zrodila polovičatá dohoda o rozpočtové zodpovědnosti známá jako fiskální pakt, má za sebou kontinent půl roku hromadného snižování ratingů států a bank, propadů burz, hospodářského zpomalení a oslabování eura.

O záchranu od té doby požádalo Španělsko a Kypr.

Od začátku krize experti tvrdí, že jediným způsobem, jak toto její šíření zastavit, je společná garance vládních dluhů všech zemí eurozóny. Tomu se ale Německo dosud bránilo, protože by mu to prodražilo dluh a zbrzdilo tlak na reformy v nedisciplinovaných zemích jihu Evropy. Jako podmínku proto Berlín od začátku klade možnost zasahovat do státních rozpočtů zemí eura. A právě tomu jde dokument na ruku.

"Návrhy se zdají být pokusem jak získat podporu německé vlády ke krokům směrem ke společně emitovaným eurobondům," píší Financial Times. Návrhy v dokumentu se podle Financial Times týkají dvou okruhů: fiskální unie a bankovní unie.

Fiskální unie má spočívat v tom, že pokud nějaká země nesplní rozpočtové závazky, Evropská komise bude moci navrhnout detailní opatření, o kterých pak bude hlasovat Evropský parlament.  Navrhnuté změny rozpočtu dané země sice budou pouhým "návrhem", díky fiskálnímu paktu má ale EU nové nástroje, jak ho vymoci silnými sankcemi včetně vysokých pokut.

Návrh umetá cestičku eurobondům

Vlády eurozóny mají podle návrhu také každý rok kolektivně schvalovat míru svého zadlužení a stanovovat horní limity národních rozpočtů. Pokud se tedy bude chtít nějaká země zadlužit víc, bude muset státy eurozóny požádat o svolení.

EU má tak mít mnohem rozsáhlejší pravomoci, než jak s nimi počítá fiskální pakt z přelomu roku. Ten totiž počítal pouze s možností nahlédnout do státních rozpočtů před jejich schválením v národních státech. Teď EU získá pravomoc diktovat změny.

Autory návrhu jsou prezident EU Herman van Rompuy, předseda Evropské komise José Manuel Barosso, prezident Evropské centrální banky Mario Draghi a šéf ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker. Společně se sešli v pondělí odpoledne, aby probrali poslední detaily. Dokument měl být do hlavních měst EU rozeslán v pondělí večer. Vysocí úředníci však podle Financial Times upozorňují, že dokument je jen pracovní verzí.

"Přestože dokument nežádá okamžité kroky k plnohodnotným společným dluhopisům eurozóny, navrhuje mezikroky, které k nim míří, včetně prostudování omezeného sdílení krátkodobých dluhů, známých jako 'eurobills'," píší Financial Times. Jako jeden z mezikroků je zmiňován také splátkový fond, který by umožnil sdílet současné dluhy zemí eura do výše 60 procent jejich HDP.

Bankovní unie má hlídat i malé spořitelny

Pokud jde o bankovní unii, i zde návrhy shrnují myšlenky, které už v minulosti zazněly. Návrh má lídry eurozóny přimět, aby nový a stálý ochranný val ESM s kapacitou 500 miliard eur vybavili pravomocí posílat peníze přímo potřebným bankám.

Navíc však dokument navrhuje vznik společného evropského bankovního regulátora, jehož pravomoci by byly daleko širší, než se dosud předpokládalo. Německo totiž počítá s tím, že by nový bankovní dohled směl jen do velkých nadnárodních bank. Návrh ale počítá s tím, že by směl i do malých bank, pokud v nich uvidí riziko.

Právě Španělsko je totiž příkladem, že špatně regulované malé banky jsou pro zemi velmi nebezpečné. Berlín se ale jednotné evropské regulaci malých bank brání, protože se to nelíbí tamním politicky vlivným regionálním spořitelnám.

 

Právě se děje

Další zprávy