Podnikat v Česku je prý složitější než v Kazachstánu

Redakce EKO
10. 9. 2008 8:35
Ukázal to žebříček sestavovaný Světovou bankou
Foto: Aktuálně.cz

Washington/Praha - Česká republika nepatří k zemím, ve kterých se podniká nejlépe. V žebříčku zemí hodnocených podle snadnosti podnikání si letos výrazně pohoršila.

Ve zprávě Světové banky s názvem Doing Business 2009 se propadla o deset míst na 75. příčku. Lépe na tom jsou v Gruzii, Estonsku i na Slovensku.

Zpráva hodnotí země v deseti oblastech podnikatelské regulace, kam patří třeba získání stavebního povolení, registrace získaného majetku, ochrana investorů, vynucování kontraktů nebo možnost získání úvěru. Naopak nesleduje makroekonomickou politiku, kvalitu infrastruktury, stabilitu měny, vnímání země investory, ani míru zločinnosti.

Celý žebříček v angličtně najdete na stránkách www.doingbusiness.org.

Singapur vede

Nejvyšší příčku již potřetí za sebou obsadil Singapur, na druhém místě skončil Nový Zealand a třetí Spojené státy. Z postkomunistických zemí se do první třicítky dostala Gruzie, Estonsko, Lotyšsko i Litva. Slovensko si polepšilo o jedno místo a skončilo na 36.místě.

"Pátým rokem po sobě v reformách vedou země východní Evropy a střední Asie. Šestadvacet z osmadvaceti ekonomik, které jsou v této oblasti, zavedlo celkem 69 reforem," píše se ve zprávě.

České reformy nestačí

Rychlost reforem ve světě odsunula dozadu i Českou republiku, třebaže česká vláda za poslední rok uskutečnila reformy ve čtyřech z deseti sledovaných oblastí - u startu podnikání, zaměstnávání, placení daní a konce podnikání.

Před Česko se dostali země jako Kyrgyzstán, Kazachstán, Makedonie a Ázerbájdžán, který si polepšil o více než šedesát míst a skončil na 33. místě.

Rekordní rok zažila rovněž Afrika. V desítce zemí, které za poslední rok reformovaly nejvíce, má Afrika tři zástupce.

Čtěte dále:

 

Právě se děje

Další zprávy