Jednodušší život podnikatelů začíná. Mění se zákon.

alt
1. 7. 2008 18:50
Nový živnostenský zákon dnes začal platit

Praha - Začít podnikat by od dnešního dne mělo být o něco snadnější. Živnostenský zákon zeštíhlel o tři desítky stran.

Nejviditelnější změnou je zrušení 125 různých volných živností a jejich nahrazení jedinou. Zákon snižuje i počet regulovaných živností.

Uvolnila se například úprava průvodcovské činnosti a provozovaní cestovních agentur. Ty přešly z kategorie vázaných živnostní do škatulky volných.

Zákon také sjednocuje platbu při vstupu do podnikání: bez ohledu na počet živností tisíc korun. Dosud se platilo za každou zvlášť.

Nižší poplatky, tvrdší pokuty

Další ohlášení živnosti bude stát 500 korun za jedno podání, snižují se i ostatní poplatky.

Co zákon mění:

  • namísto 125 volných živností zavádí jedinou (s 80 obory)
  • živnostenské listy nahrazuje výpisem z rejstříku
  • zavádí jedinou platbu při vstupu do podnikání
  • ruší místní příslušnost živnostenských úřadů
  • omezuje oznamovací povinnost
  • zmírňuje požadavky na praxi v oboru
  • zpřísňuje pokuty

zdroj: MPO

Oprávnění podnikat se namísto živnostenských listů a koncesních listin bude nově prokazovat jediným výpisem z živnostenského rejstříku. 

Dosud vydané živnostenské listy ale zůstávají v platnosti. Úřady podnikatelům vydají výpis z rejstříku na žádost nebo při prvním ohlášení změny.

Kde naopak zákon přitvrdil, to jsou pokuty: až půlmilionovou sankci může dostat fyzická osoba za neoprávněné podnikání. Dosud to bylo 50 tisíc korun.

Na úřad kdekoliv

Další převratnou změnou v byrokratickém aparátu je zrušení místní příslušnosti živnostenského úřadu. Podnikatel se tak bude moci obracet na úřad kdekoli v Česku.

Kromě toho je nově možné úřady kontaktovat prostřednictvím CzechPointů, i když za poplatek. Řadu těchto kontaktních míst provozuje Hospodářská komora ČR, ta má také ode dneška oprávnění vydávat výpisy z rejstříku trestů.

Novela zákona také ruší řadu oznamovacích povinností: bude nutné hlásit jen takové změny, které nejsou živnostenské úřady schopny zjistit z jiných databází veřejné správy.

Větší šance pro vyučené

Další uvolnění přináší zákon v oblasti praxe: čerstvě vyučení v oboru budou moci rovnou začít podnikat.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Povinná praxe před zahájením podnikání znevýhodňuje mladé lidi s vyučením. Vyučení má být známkou dostatečného zvládnutí oboru a schopnosti obstát na trhu podnikání. Nikoli vstupenkou mezi levnou pracovní sílu, jak tomu doposud často bývá," uvedlo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Kdo má vzdělání v oboru příbuzném, tomu bude stačit roční praxe.

Kvůli změnám souvisejícím s novým zákonem byla v uplynulých dnech omezená funkčnost živnostenského rejstříku, teď už ale podle mluvčího MPO Tomáše Bartovského vše funguje.

Čtěte dále:
Ministr Říman: Podnikání bude snadnější, i za hranicemi
Česko se dnes zásadně mění. Je 1. července
Pracovat léta na živnostenský list? Porušení zákona

 

Právě se děje

Další zprávy