Podíl Apple na trhu s tablety bude klesat jen zvolna

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 4. 2011 12:35
Na operačních systémech v tabletech má nyní Apple podíl 69 procent
Letos vypustil Apple do světa iPad2.
Letos vypustil Apple do světa iPad2. | Foto: Jan Kovalík

Helsinky - Nadvláda na rychle se rozvíjejícím trhu s takzvanými tablety, bude ještě několik let z hlediska operačních systémů patřit Applu a jeho iPadu, předpovídá agentura Gartner.

Podle analytiků agentury, která se zabývá vývojem na trhu s informačními technologiemi, se v letošním roce prodá 70 milionů tabletů, v roce 2012 108 milionů, což představuje raketový nárůst ve srovnání s 17,6 miliony kusů prodaných v loňském roce.

Jak informovala agentura Reuters, podíl operačního systému Apple na trhu se do roku 2015 sníží na 47 procent z letošních 69 procent, zatímco podíl Googlu vzroste na 39 procent ze současných dvaceti.

Třetí místo bude letos patřit tabletu společnosti Research In Motion (RIM), kterou proslavil přístroj Blackberry, nazvanému Playbook, používá novou platformu QNX. Podle Gartner má letos tento operační systém získat podíl na trhu 5,6 procenta a do roku 2015 jej zvýšit na 10 procent.

"RIM bude stát dost času a snahy, přitáhnout dodavatele, kteří vytvoří okolo QNX přesvědčivý systém aplikací a služeb, tak aby se platforma stala alternativou k Applu nebo k Androidu," upozornila analytička společnosti Carolina Milanesi.

Podle ní bude tablet od RIM přitahovat zejména firmy, které už používají zařízení stejné firmy nebo budou mít vyšší požadavky na zabezpečení.


 

Právě se děje

Další zprávy