Plán na záchranu americké ekonomiky je hotov

Irena Hejdová Irena Hejdová, Hej
28. 9. 2008 7:31
Plán bude stát 700 miliard dolarů
Foto: Reuters

Washington - Americký kongres a Bushova administrativa dosáhli prozatímní dohody o pomoci ohroženým finančním trhům, jejichž pád by Ameriku uvedl do těžké recese. Daňové poplatníky ale tento oživovací plán bude stát stovky miliard dolarů.

Podle plánu ministerstvo financí odkoupí všechny postižené hypotéky držené bankami a dalšími investory.

Peníze by věřitelům měly umožnit vytvořit nové a lepší půjčky. Vláda se později pokusí zlevněné balíčky špatných půjček prodat za nejlepší možnou cenu.

Pokud ovšem plán bude odhlasován - Sněmovnou reprezentantů v neděli a senátem v pondělí.

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi ale už oznámila soulad s touto dohodou.

Ministr financí Henry Paulson, který se také účastnil jednání, potvrdil, že na schválení se pracuje a dodal: "Ještě je tam hodně věcí, které musíme dokončit. Ale myslím, že to máme."

Plán bude stát 700 miliard dolarů, většina z této částky půjde na těžce znehodnocené hypotéky a další špatné půjčky v držení hroutících se bank a dalších investorů.

Cílem plánu je předejít celkovému pádu americké ekonomiky.

Na naléhání republikánů zastoupených ve sněmovně reprezentantů půjde část peněz na program, který povzbudí držitele hypoték, aby si je nechali a koupili si vládní jištění k pokrytí ztrát.

Rozsah opatření byl  Bushovou administrativou zveřejněn už před týdnem.

Během týdne intenzivních vyjednávání dospěl k několika změnám, stále ale obsahuje Bushovu původní myšlenku o tom, že právě vláda vydá miliardy dolarů, aby odkoupila závazky bank.

"Vývojem jednání jsme potěšeni," řekl mluvčí Bílého domu Tony Fratto. „Oceňujeme snahu všech stran se dohodnout ohledně tohoto naléhavého případu."

 

Právě se děje

Další zprávy