PKN chce litevský kus Jukosu

ČTK
24. 5. 2006 10:32
Varšava - Polskou rafinérskou skupinu PKN Orlen, která vlastní českou společnost Unipetrol, může stát plánované získání litevské rafinerie Mažeikiu Nafta až 3,5 miliardy dolarů.

Píše o tom dnes polský list Gazeta Wyborcza s odvoláním na zdroj z PKN. Podle listu PKN zaplatí za 53,7 procenta akcií, které vlastní firma Jukos, 1,49 miliardy dolarů. Další více než miliardu může zaplatit za 40 procent akcií v Mažeikiu, které vlastní vláda. PKN také slíbil investovat do rafinerie, která je jedinou v Pobaltských republikách, další miliardu dolarů.

Společnost PKN odmítla komentovat cenu, kterou nabízí za Mažeikiu. Mluvčí Dawid Piekarz potvrdil, že skupina slíbila, že pokud bude její nabídka přijata, investuje v příštích pěti letech do modernizace rafinerie jednu miliardu dolarů.

Litevský premiér Algirdas Brazauskas v úterý oznámil, že Jukos a PKN již připravily dohodu o prodeji akcií v Mažeikiu. PKN o litevskou rafinerii usiluje již dlouho, protože tento podnik je uzlovým bodem ruských exportů ropy a evropských dovozů paliv. Transakce se opožďovala kvůli soudním sporům okolo Jukosu. Tento týden by měl newyorský soud vydat rozhodnutí, které prodej podílu Jukosu na rafinerii odblokuje, napsala agentura Reuters.

Vedle PKN měly o Mažeikiu zájem tři další firmy - ruský Lukoil, rusko-britská TNK-BP a kazašská státní společnost KazMunaiGas. Litevská vláda také zvažovala odkoupení podílu Jukosu s cílem prodat jej dále.    

PKN Orlen je největší středoevropskou ropnou společností a zaměstnává celkem 26 tisíc lidí. Součástí skupiny je rovněž český Unipetrol a s ním i Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk, Paramo nebo Spolana.

 

Právě se děje

Další zprávy