Exprezident Havel brojí za exoligarchu

Adam Junek
19. 4. 2006 0:00
Praha - Šikana, porušování práv, nelidské zacházení. Takovými slovy se snaží příznivci Michaila Chodorkovského opět připoutat pozornost k jeho kauze.

Třiačtyřicetiletý bývalý ropný magnát a kdysi nejbohatší Rus si odpykává osmiletý trest za defraudaci a daňové úniky ve vězení na čínských hranicích. S blížícím se termínem, kdy bude moci požádat o zkrácení trestu, se za něj postavily i osobnosti české politiky a kultury.

Petici na obranu kdysi mocného oligarchy podepsali například bývalý prezident Václav Havel, ministryně informatiky Dana Bérová nebo textař a podnikatel Michal Horáček. Chybět nemohou ani tradiční bojovníci za lidská práva v Rusku jako publicistka Petra Procházková nebo senátor Jaromír Štětina.

Účelové provokace nebo nekázeň?

Text obviňuje ruské úřady z porušování Chodorkovského práv.

Zdroje z ruské diplomacie, které si nepřejí být jmenovány, však petici nepřikládají velký význam. "Její obsah nám není znám, nejde o oficiální akci. Reagovat na to nebudeme," tvrdí.

Petice skutečně je prohlášením jejích signatářů. Nebude nikomu předána. "Chceme upozornit veřejnost na porušování lidských práv v Rusku," uvedl pro deník Aktuálně.cz Pavel Kočiš, jeden ze signatářů a mediální zástupce právníků Chodorkovského v Česku.

V petici se mimo jiné říká: "Chodorkovského právníci, jeho rodina, jakož i my, kteří se podepisujeme pod tímto textem, jsme přesvědčení, že kázeňské tresty za problematické či vyprovokované, ba dokonce za neexistující prohřešky proti vězeňskému řádu mají jediný cíl: umožnit soudu, který bude o podmíněném propuštění Michaila Chodorkovského rozhodovat, odmítnout jeho žádost, s ohledem na jeho 'nekázeň'."

Některé příhody z věznice jsou až absurdní. "Chodorkovskij potrestán za pití čaje" hlásal nedávno titulek. Bývalý finančník totiž pil čaj mimo vyhrazené prostory pro konzumaci jídla a pití.

Infobox

Kauza Chodorkovskij v datech

  • 25. říjen 2003 - Chodorkovskij byl zadržen a vsazen do vazby.
  • 3. listopad 2003 - Oligarcha odstupuje z vedení Jukosu.
  • 16. únor 2004 - Jukos nabízí "výkupné" - akcie firmy za propuštění bývalého šéfa Chodorkovského.
  • 16. červen 2004 - První slyšení u moskevského soudu.
  • 12. červenec 2004 - Chodorkovskij poprvé vypovídal.
  • 20. prosinec 2004 - Kontrolní balík akcií Menatep Group, hlavního akcionáře Jukosu, přechází z Chodorkovského na Leonida Něvzlina.
  • 27. duben 2005 - Soudkyně Kolesnikovová odložila verdikt nad oligarchou.
  • 17. věten 2005 - Oligarcha shledán vinným a odsouzen na devět let do vězení. Posléze mu byl trest zkrácen o rok.

Matka: Dopisy mi nechodí

Jindy byl politický protivník prezidenta Vladimira Putina odvelen na samotku, protože ve své cele "přechovával tajné dokumenty ze svých soudních spisů". Soud rozhodl, že měl právo tyto papíry u sebe mít.

Jiný tribunál mu tolik nakloněn nebyl. Právníci žádali, aby byl z dálné Sibiře převezen do blízkosti Moskvy, aby jej mohla navštěvovat rodina. Verdikt? Chodorkovskij zůstane na Sibiři.

"Neviděla jsem jej už dlouho, posílá mi dopisy, ale žádné mi zatím nepřišly. Já mu je posílám po právnících," popsala vztah na dálku matka Marina na vlnách rádia Svobodná Evropa. Podle ní má Chodorkovskij stále větší problémy se zrakem.

Poslední zpráva, která rozvířila stojaté vody kolem už téměř polozapomenuté kauzy boje oligarchy s Kremlem, bylo víkendové zranění Chodorkovského. Jeho spoluvězeň jej totiž pořezal na obličeji.

Útočník obviněn nebude

"Informace, které máme k dispozici, bohužel naznačují, že vedení tábora nehodlá proti útočníkovi vznést žádná obvinění," uvádí Chodorkovského advokát Robert Amsterdam v tiskové zprávě.

"Odmítnutí oficiálních míst vznést obvinění v souvislosti s tímto útokem je důkazem toho, že i přes ujišťování úřadů nejsou Chodorkovského práva stejná jako práva normálních vězňů," dodává.

Kauza Chodorkovského je od počátku považována za zpolitizovanou. Ještě na podzim roku 2003 to byl nejmocnější muž Ruska s majetkem přesahujícím patnáct miliard dolarů. Byl ale zatčen a obviněn z daňových úniků a rozkrádání státního majetku.

Úřady se také zaměřily na jeho ropné impérium, firmu Jukos. Společnost se nyní potácí na pokraji bankrotu. Také majetek Chodorkovského se ztenčil - vloni už jej Forbes cenil na "pouhých" 2,2 miliardy dolarů. Letos se už mezi miliardáře neprobojoval.

 

Právě se děje

Další zprávy