Petr Kellner cítí další šanci: Pojišťovnictví v Rusku

Ekonomika Ekonomika
18. 5. 2011 8:54
Jde současně i o vyřešení situace v pojišťovně Ingosstrach
Nejbohatší Čech chystá další rozšíření svého impéria
Nejbohatší Čech chystá další rozšíření svého impéria | Foto: Výroční zpráva PPF

Praha - Nejbohatší Čech Petr Kellner cítí další šanci na ruském trhu. Tentokrát v oblasti pojišťovnictví. Podle informací deníku E 15 zvažuje italská pojišťovna Generali  vytvoření nového společného podniku s druhou největší ruskou bankou VTB. Předmětem podnikání by bylo pojišťovnictví.

Na obchodu by se prostřednictvím Generali PPF Holdingu podílela i finanční skupina PPF Petra Kellnera. Ten má totiž s Generali uzavřenou dohodu, že v ruském pojišťovnictví budou podnikat pouze spolu. Dohoda se týká i pojišťovnictví v dalších zemí střední a východní Evropy.

"Generali potvrzuje exkluzivní práva působit v těchto zemích prostřednictvím Generali PPF Holdingu," sdělilo E15 tiskové oddělení terstské centrály Generali. Šéf ruské státní VTB Andrej Kostin pak potvrdil podpis předběžného memoranda s Generali.

"Víme o tom, reflektuje to dohody, které byly uzavřeny při vzniku Generali PPF Holdingu," řekl deníku mluvčí skupiny PPF Milan Tománek.

Kellner by vyřešil i boj s Děripaskou

Bližší podrobnosti zatím známy nejsou. Podle E15 ale z analýzy dostupných zdrojů vyplývá, že Kellner by mohl na ruském trhu díky dohodě výrazně posílit, a možná dokonce vyřešit zablokovanou situaci v pojišťovně Ingosstrach, kde jeho PPF dlouhodobě bojuje s většinovým akcionářem, ruským podnikatelem Olegem Děripaskou.

Majitelé PPF by totiž podle informací deníku E15 měli do společného podniku s VTB vložit svůj podíl v Ingosstrachu, čímž by se zcela změnila situace - v majetkové struktuře pojišťovny by fakticky získala podíl ruská státní banka.

Je velmi pravděpodobné, že Kellner je společně se šéfem Generali Giovannim Perissinottem jedním z architektů plánu na spojení s VTB. Druhý nejvýznamnější akcionář PPF Jiří Šmejc už nedávno potvrdil, že česká skupina hledá dalšího partnera na ruském trhu. Skupina PPF také už dříve jednala s VTB o vstupu do ruského Home Creditu, který je nejcennějším Kellnerovým aktivem v Rusku v hodnotě až 69 miliard korun.

Současné dohody o Generali PPF Holdingu platí minimálně do roku 2014. Pak skupina PPF může realizovat opci na vystoupení z holdingu, napsal deník E15.

 

Právě se děje

Další zprávy