Na ruské Nomos bance vydělá vedle Kellnera i další Čech

Michal Růžička
6. 4. 2011 12:33
Mezi podílníky je i další český podnikatel blízký PPF, našli ho ruští novináři
Foto: Ludvík Hradilek

Praha. Moskva - Ruská Nomos banka, mezi jejíž spoluvlastníky patří i česká finanční skupina PPF, chystá emisi akcií na londýnské burze. Tato zpráva unikla v posledních týdnech z bankovních zdrojů do všech významných ekonomických médií v Evropě.

Ruští novináři ovšem zjistili, že kromě PPF (podíl v Nomosu 28,24 %) a slovenského podnikatele Romana Korbačky (podíl 18,87 %) patří mezi rejstříkové spolumajitele Nomosu také další Středoevropan - český podnikatel Zbyněk Štěrba. Jeho North Moon Ventures vlastní menšinový podíl ve výši 1,7 %.

Zbyněk Štěrba, dlouhé roky patřící mezi nejbližší spolupracovníky Petra Kellnera, potvrdil, že "určitý menší balík akcií Nomos banky" jeho společnost před časem nakoupila.

Vstup dík osobní historii

Většinu prostředků na tento obchod prý získala z externích zdrojů, včetně ruských. "Stalo se tak díky mé osobní historii," říká Štěrba, jenž tuto investici nepovažuje za strategickou, nýbrž příležitostnou: "Sice jsem cítil velké riziko, ale zároveň jsem věděl, že jde o neopakovatelnou příležitost k osobnímu i podnikatelskému růstu. Nemáme šanci ovlivnit hospodaření banky, naše společnost prostě využila možnosti, která se naskytla."

Banka Nomos vydala prohlášení, v němž oznámila, že na londýnské burze nabídne akcie ve výši 20% základního kapitálu. Celková hodnota této transakce se odhaduje na 600 milionů dolarů, což je přibližně něco přes 10 miliard korun.

"I když je hodnota aktiv významná," říká Štěrba, "profit v případě úspěšného prodeje tak velký nebude. Jsou půjčeny obrovské prostředky a poté, co se obchod zrealizuje, je třeba splatit úvěr, dluhovou službu a režii."

Díky Kellnerovi

Zbyněk Štěrba, jenž byl v roce 2000 jmenován ředitelem společnosti PPF Capital Management (předtím vedl restrukturalizaci Přerovských strojíren a byl ředitelem podniku zahraničního obchodu Intersigma), uznává, že bez dlouholeté práce v Kellnerově společnosti by se pravděpodobně k obchodu s akciemi Nomos banky nikdy nedostal. "Neměl bych zkušenosti, kontakty ani přístup k finančním zdrojům. A zřejmě bych ani v roce 2009 nemohl využít neopakovatelných příležitostí na trhu k založení vlastní společnosti."

Ačkoli Štěrba od konce roku 2005 mezi manažery PPF oficiálně nefiguruje, v letech 2006 až 2009 se jeho jméno objevuje ve vedení Kellnerovy Open Gate Boarding School v Babicích. Podle spolehlivých informací byl zakladateli PPF právě v těchto letech nejblíže, když spravoval řadu jeho privátních projektů.

Do Moskvy se Zbyněk Štěrba dostal podle vlastních slov v březnu 2009: "Působil jsem při revitalizaci řetězce obchodů Eldorado, když jsem tam zastupoval jednoho z akcionářů". V září 2009, kdy skupina PPF tuto transakci dokončila, na tuto roli rezignoval a začal se plně věnovat vlastním projektům.

Kromě Nomos banky investuje do řady aktiv na trzích střední a východní Evropy. Hlavní orientací jeho společnosti je český a ruský trh.

 

Právě se děje

Další zprávy