Benzín i nafta již nestojí ani 27 korun

Dušan Klimeš
22. 1. 2007 10:50
Praha - Čepování u benzínek je nejlevnější za téměř dva roky. Takto lacino bylo možné natankovat naposledy v půli dubna roku 2005.

Nejnovější údaje o cenách benzínu zveřejnila společnost CCS. Podle jejích statistik se cena na stojanech snížila od pondělí od neděle o 24 haléřů na 26,78.

Za naftu, přestože je stále dražší než Natural 95, při čepování řidiči zaplatí o 29 haléřů méně, průměrně se prodává za 26,84 koruny.

Dvouletá vlna

Ceny pohonných hmot se tak za poslední týden dostaly na hladinu, kde byly naposledy před téměř dvěma roky. Tehdy, v půli dubna, cena náhle vyskočila o celou korunu a motoristé museli zaplatit přes dvacet sedm korun.

Za tehdejším zdražováním stála cena ropy na světových trzích, která se dostávala na svá maxima.

Pak se po čtyřech měsících, v srpnu, přihnal hurikán Katrina do Mexického zálivu a benzín strmě pokračoval ve zdražování, protože barel ropy se dostal až k osmdesáti dolarům.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A svůj růst si benzín udržel až do prázdnin loňského roku, kdy se kupoval až za 32 korun za litr. Od té doby naopak v Česku téměř stále zlevňuje.

Zásluhu na tom má relativně klidná situace na trhu, ale i teplá zima a zpevňující koruna. S ropou se totiž obchoduje v dolarech a ten je v posledních týdnech pro Čechy nejlevnější v historii. Před koncem roku dokonce prorazil hranici 21 korun.

Od Ústí ke Zlínu

Největší rozdíl v cenách pociťují dva kraje, které jsou na opačné straně republiky.

Nejlevnějšího tankování v České republice si užívají v Ústeckém kraji, kde průměrná cena litru Naturalu klesla na 26,33 koruny.

Naopak zůstávají tři kraje, kde se motoristé musí připravit na více než dvacet sedm korun, a to Pardubický, Jihomoravský a Zlínský, ve kterém benzín stojí 27,18 koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy