OPEC slibuje včasné dodávky ropy

Red eko
18. 11. 2007 16:50
Kartel komentoval hlavně klimatické změny
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Rijád - Ani k slabému dolaru, ani k dalším úpravám objemu množství těžby ropy se na víkendovém summitu nevyjádřila Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Za to však přislíbila zajištění včasných a dostatečných dodávek suroviny na trh. V komuniké zveřejněném po summitu také vyslovila obavy ohledně klimatických změn. Informaci zveřejnil server ct24 s odkazem na agenturu ČTK. 

Členové OPEC tento měsíc zvýšili těžbu o půl milionu barelů na zhruba 27,2 milionu barelů denně. Kartel se na růstu produkce dohodl v září, a učinil tak vstřícné gesto vůči průmyslovým zemím, které mají obavy z negativního dopadu vysokých cen ropy na hospodářský růst.

Země dovážející ropu nyní tlačí na OPEC, aby přikročila k dalšímu zvýšení produkce, protože cena ropy útočí na hranici 100 dolarů za barel.

Venezuelský prezident Hugo Chávez na summitu prohlásil, že 100 dolarů za barel je pro ropu poctivá cena. Dodal, že pokud by Spojené státy zaútočily na Írán kvůli sporu ohledně jeho jaderného programu, mohla by se cena ropy vyšplhat až na 200 dolarů za barel.

Summitu se zúčastnil rovněž Ekvádor, který se po 15 letech vrací mezi členské země OPEC.

ČTĚTE VÍCE:

 

 

Právě se děje

Další zprávy