Nafta je nejdražší za poslední dva roky

tsc
9. 11. 2007 10:41
Za poslední dva měsíce podražil litr až o dvě koruny

Praha- Ceny nafty jsou nejvyšší od září 2005 a tento trend bude podle odhadů pokračovat. Jen za poslední dva měsíce podražil litr o dvě koruny. Informoval o tom server idnes.cz.

Podle serveru je to dáno souběhem tří nepříznivých okolností. První z nich je fakt, že cena ropy se blíží stu dolarů, což se začalo promítat do ceny benzínu a nafty na rotterdamské burze. Od této ceny se odvíjí cena, za niž nakupují české čerpací stanice.

Druhým faktorem je prodloužení plánované odstávky litvínovské rafinérie o dva týdny. Z Litvínova odebírají pohonné hmoty například Benzina, Agip nebo Shell. Navzdory tomu byly podle idnes.cz zásoby benzínu dostatečné, nafta se musela začít dovážet ze zahraničních rafinérií. Doprava se do ceny zákonitě promítla.

ČTĚTE VÍCE:

Foto: CCS

Pohonné hmoty zdražily, zlevnil pouze LPG

Třetím důvodem je konec motoristické sezony, kdy pravidelně klesá zájem o natural a vyšší poptávka po naftě zvedá její cenu. "U naturalu by se měla cena zvýšit v řádu desetihaléřů, u nafty až o korunu," uvedl pro idnes.cz  analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Podle tiskové zprávy České rafinérské byla 2. listopadu z litvínovské rafinérie obnovena expedice pro automobilové benzíny a motorovou naftu. Navzdory tomu však společnost Čepro, jeden z velkoobchodníků s pohonnými hmotami, zdražil v minulých dnech naftu až o tři koruny za litr.

SOUVISLOSTI:

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Cena ropy se nezadržitelně blíží sto dolarům

U pump by však podle idnes.cz nemělo být zdražení tak drastické, navíc by mělo být pouze přechodné, podle šéfa Společenství čerpacích stanic Ivana Indráčka potrvá maximálně tři týdny. Záležet bude zejména na vývoji na Rotterdamské burze.

Do ceny nafty se podle idnes.cz  promítá i přidávání metylesteru řepkového oleje, které je povinné od září. To způsobilo zvýšení velkoobchodních cen až o padesát haléřů. Cenu nafty naopak příznivě ovlivňuje rekordně silná koruna.

 

Právě se děje

Další zprávy