Obavy o japonskou ekonomiku dál zlevňují ropu

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
14. 3. 2011 11:24
Cena ropy opět poroste, budou ji potřebovat japonské tepelné elektrárny
Růst cen ropy prozatím skončil, podle expertů ale jen dočasně.
Růst cen ropy prozatím skončil, podle expertů ale jen dočasně. | Foto: Reuters

Singapur - Zdrtí páteční přírodní katastrofa japonskou ekonomiku? Tato otázka přispěla k tomu, že v pondělí ztratily světové ceny ropy v Asii téměř tři dolary na barel. Investoři se obávají, že škody způsobené zemětřesením a vlnou tsunami zastaví původně slibný růst japonské ekonomiky.

Kromě událostí v Japonsku měl na cenu ropy vliv i poklidný víkend ve většině zemí Blízkého východu.

Severomořská ropa Brent se na asijském trhu dostala na 111,16 dolarů za barel, což je nejníže od 25. února. Později se přiblížila opět 112 dolarům. Americká lehká ropa WTI poklesla na 98,55 dolaru za barel, později vystoupala na 99 dolarů, což je o 2,15 dolaru méně než v pátek.

Podle expertů se však v budoucnu ceny ropy vrátí k růstu, vzhledem k tomu, že Japonsko bude potřebovat více ropy a plynu na výrobu elektřiny.

Páteční zemětřesení o rekordní síle 9 stupňů Richterovy škály a následná vlna tsunami odstavila celou řadu velkých japonských průmyslových podniků i ropných rafinerií.

S poškozením energetické infrastruktury se snížila poptávka země po ropě, v budoucnu ale pravděpodobně poroste - současné havárie v jaderných elektrárnách odstaví velké množství kapacit, což zvýší poptávku tepelných elektráren po ropných produktech a zemním plynu.

"Taková katastrofa si od japonských úřadů vyžádá rychlý zásah a v nejbližším období může brzdit ekonomický růst v zemi. Není ale pravděpodobné, že by to mělo výraznější dopad na globální hospodářský vývoj," řekl agentuře Reuters analytik firmy CMC Markets Ben Le Brun.

 

Právě se děje

Další zprávy