Cena ropy klesla kvůli Japonsku o 7 dolarů pod maximum

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
11. 3. 2011 14:28
Cena ropy reagovala na zemětřesení v Japonsku poklesem
Foto: Reuters

Londýn - Zpět pod hranici 114 dolarů za barel oslabila kvůli silnému zemětřesení v Japonsku cena ropy Brent.

Podle ČTK poklesly světové ceny o více než tři dolary za barel. Ropu oslabuje také poměrně klidný začátek plánovaných demonstrací v Saúdské Arábii, protestovat se ale v pátek má i v Kuvajtu, Bahrajnu a Jemenu.

Odpoledne byla cena ropy Brent pod úrovní 113 dolarů a dál klesala. Oproti dvouapůlletému maximu z konce února se tak snížila o více než sedm dolarů. Americká lehká ropa WTI se díky poklesu dostala zpět pod stodolarovou hranici na 99 dolarů za barel.

"Tato přírodní katastrofa by mohla na trzích vyústit v další prudký nárůst rizikové averze a v pokračování čtvrtečního korekčního poklesu na trzích komodit," uvedla německá Commerzbank. Připomněla, že Japonsko je třetím největší odběratelem komodit na světě po Číně a USA. Analytici se domnívají, že katastrofa by mohla třetí největší světovou ekonomiku dočasně oslabit.

Po zemětřesení a následných ničivých vlnách tsunami se v Japonsku uzavřela řada továren velkých vývozců jako je Sony, Honda, Toyota nebo Nissan. Další továrny jsou odříznuté od elektřiny, protože se zastavily i některé elektrárny. Přestaly pracovat i ropné rafinerie.

Zemětřesení vedlo po uzavření tokijské burzy k propadu termínových kontraktů na japonský akciový index Nikkei. Výrazně klesly evropské akcie a pokles se čeká i po otevření amerických trhů.


 

Právě se děje

Další zprávy