Nomura zlomila rekord,topí se v penězích

Michal Najman
28. 4. 2006 14:30
Tokio Nomura Holdings, největší makléřská firma v Japonsku, ohlásila rekordní čtvrtletní výsledky. Zisk činil k 31. březnu 1,1 miliardy dolarů.

Celoroční výsledky také nejsou špatné, jsou dokonce nejlepší v 81leté historii firmy. Roční zisk se vyšplhal na 2,6 miliard dolarů. Manažeři a vlastníci neusínají na vavřínech a jsou si vědomi některých možných problémů.

"Náš zisk stále příliš závisí na provizích získaných na domácím trhu, které jsou příliš dobré na to, aby vydržely," řekl agentuře Bloomberg Makoto Haga, který má v Nomuře na starosti japonské cenné papíry v hodnotě 1,8 miliardy dolarů.

"Abychom byli schopni stále lámat rekordy, Nomura si musí vybudovat náskok před svými domácími i zahraničními rivaly," dodal Haga.

Analytici vidí i další podmínky úspěchu. "Nomura musí být agresivnější v oblasti investičního bankovnictví v zahraničí a nesmí příliš spoléhat na provize," řekl Soichiro Monji, analytik tokijské společnosti Daiwa SB Investments.

Akcie Nomury vystoupaly za minulý rok o 92 procent. Díky tomu firma přeskočila společnost Lehman and Bear Stearns a dostala se na čtvrté místo na světě mezi makléřskými firmami. Před ní jsou nyní Merrill Lynch, Goldman a Morgan Stanley. Nomura byla dokonce v roce 1987 na čele žebříčku, s tržní hodnotou 18krát vyšší než Merrill Lynch. Poté však japonská "ekonomická bublina" splaskla a s ní i Nomura.

Nomura se v Česku "proslavila" svou působností v IPB. Arbitráž, ve které požaduje 40,6 miliardy korun  za zmařenou investici, byla minulý měsíc rozhodnuta v její prospěch. Česká vláda naopak požaduje po japonské bance odškodné 111 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy