Nomura hrozí Česku další arbitráží

Adam Junek
7. 4. 2006 15:43
Praha - Kampaň vlády a zneužívání represivních složek v kauze IPB je neúnosné, tvrdí japonská Nomura. Zvažuje i další arbitráž.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

NEPŘEHLÉDNĚTE:

  • Speciál: Nomura a české miliardy
    Miliardy z kapes daňových poplatníků, ale také miliardy, jež by mohly přitéct do státního rozpočtu. O to se v těchto dnech hraje v arbitrážích okolo kauzy IPB. Projděte si všechny podstatné zprávy, které k této kauze přinesl deník Aktuálně.cz

"Vláda tlačí na policejní složky, aby vznesly další obvinění proti zaměstnancům Nomury v souvislosti s tak zvanou kauzou České pivo. Cílem je odpoutat pozornost od prohrané arbitráže," uvedl mediální zástupce Nomury Jiří Hrabovský v reakci na nové informace v médiích.

Policie by měla podle Mladé fronty Dnes obvinit ze zneužívání informací v obchodním styku Randalla Dillarda a Davida Thirska, dva vysoké manažery českého zastoupení japonské investiční banky Nomura, která měla v IPB téměř padesátiprocentní podíl.

Již v prosinci byl obviněn další manažer Nomury Eduard Onderka. Podle deníku je u obou nových obvinění problémem cizí státní příslušnost a s tím spojená vyšší administrativní náročnost.

Podle informací deníku Aktuálně.cz se Dillard zdržuje ve Velké Británii, zatímco Thirsk je ve Spojených státech. Obojí je známo i policii.

Nomura: Je to msta

"Je to msta za prohranou arbitráž. Je to hrubé zneužití státní moci v komerčním sporu. Tvrzení policie, že se obvinění připravovalo již před výrokem arbitráže, je směšné, připravovalo se skoro šest let a teď najednou "náhodou" přichází pár dní poté, co padl výrok," sdělil Hrabovský.

Nomura podle něj využije veškeré dostupné právní zdroje na obhajobu svých zaměstnanců a ochranu své právní pozice.

"Pokud bude zneužívání státních pravomocí pokračovat, může to mít za následek  zvýšení požadavků na odškodné ve stávající arbitráži, popřípadě i další žaloby na Českou republiku pro porušování bilaterálních smluv o ochraně investic," varoval Hrabovský.

"Výroky Nomury nebude ministerstvo financí s ohledem na probíhající arbitráže komentovat," vzkázal přes svou mluvčí ministr Bohuslav Sobotka.

Vicepremiér Zdeněk Škromach byl sdílnější: "Osobně si nejsem vědom, že by byla překračována míra pravomocí orgánů činných v trestním řízení, které se zabývají tak zvanou kauzou České pivo. Ostatně nejde o subjekt jako takový, ale o jednání jednotlivých lidí."

"Postup vlády i s ohledem na citlivost arbitráží je korektní," domnívá se Škromach.

Prohlídky arbitráž "prominula"

Nomura zároveň tvrdí, že zneužitím moci byly policejní prohlídky jejích kanceláří.

Arbitři v Londýně ale námitkám proti policejním prohlídkám nevyhověli.

"Tribunál neshledává, že by žalovaný porušil povinnost poskytnout ´plnou bezpečnost a ochranu´... ani policejní prohlídky kanceláří zastoupení společnosti Nomura v Praze a zabavení dokumentů společnosti Nomura, proti kterým společnost Saluka podala odvolání nebo stížnosti k příslušným orgánům nebo soudům, nenaplňují znaky porušení takové povinnosti," píše se v arbitrážním výroku.

 

Právě se děje

Další zprávy