Nokia a Siemens: Společná výroba sítí

Marek Odstrčilík
19. 6. 2006 13:00
Helsinky - Světové telekomunikace zažívají velkou rošádu. Finská společnost Nokia a její německý rival Siemens totiž sloučí výrobu zařízení pro telekomunikační sítě.
Siemens je největší evropská elektrotechnická společnost
Siemens je největší evropská elektrotechnická společnost | Foto: BBC

Nokia, která je největším výrobcem mobilních telefonů na světě, tak spolu se Siemensem odstartuje další vlnu konsolidace odvětví. Nokia i Siemens totiž pociťují stále větší tlak asijské konkurence, která je levnější.

"Předpokládáme, že partnerství se Siemensem je nejefektivnějším způsobem k vybudování vhodného a širokého portfolia produktů nezbytného pro globální konkurenci," uvedl výkonný ředitel Nokie Olli-Pekka Kallasvuo.

Nový podnik se bude jmenovat Nokia Siemens Networks, bude mít roční tržby přes 15 miliard eur a zaměstná asi 60.000 lidí, uvedla agentura Reuters.

Předpokládané tržby se odhadují na 15,8 miliard eur. Firma tak bude kontrolovat 21 procent trhu s telekomunikačním zařízením.

Podle anylytika Petra Hlinomaze z BH Securities nová společnost  bude nabízet technologie pro stále více se prostupující mobilní i fixní telefonii a tak by to mělo přispět k určitému zlevnění při zavádění integrovaných řešení, což je zdá se trend dneška.

Sídlo nového společného podniku bude ve Finsku, a přestože v něm firmy budou mít rovný majetkový podíl, rozhodující slovo bude mít Nokia. Ta totiž ovládne většinu křesel ve správní radě.

"Lze se domnívat, že uvedený krok bude mít na zákazníka nepřímý pozitivní dopad v tom, že u operátorů, kde nová společnost Nokia Siemens Networks uspěje v dodávkách technologického zařízení se automaticky telefony Nokia objeví v jejich nabídce," řekl Hlinomaz.

"Mohla by zde být i větší cenová dostupnost telefonů Nokia nejen díky podpoře operátorů, ale i díky určitým úsporám z nákladů při společném vývoji infrastruktury Nokia a Siemens a samostatných mobilních telefonů Nokia. Chci tím říci, že od počátku vývoje a výstavby infrastruktury bude zajištěna slučitelnost a využitelnost koncových přístrojů v síti. To se může určitým dílem projevit na jejich ceně pro zákazníka," dodal Hlinomaz

Foto: Aktuálně.cz

Výkonným ředitelem nového společného podniku by se měl stát Simon Beresford-Wylie z Nokie, zatímco lidé ze Siemensu se budou na řízení společného podniku podílet zřejmě pouze okrajově.

Zařízení pro telekomunikační sítě je obor, který je běžnému spotřebiteli více či méně neviditelný.

Tato zařízení, jejichž největšími výrobci jsou hlavně firmy Nokia, Siemens nebo Lucent Technologies, nicméně po technické stránce zajišťují většinu každodenních služeb. Tedy včetně přenosu hlasu, dat a videa.

Na počátku dubna oznámil své spojení Alcatel a americký Lucent Technologies. Fůzí tak vzniknul největší světový dodavatel zařízení pro telekomunikační sítě s ročními tržbami kolem 21 miliard eur.

 

 

Právě se děje

Další zprávy