Patentový souboj. Qualcomm vs. Nokia.

Red Eko, ČTK
13. 6. 2006 9:28
New York/Helsinky - Používá Nokia duševní vlastnictví u technologie GSM firmy Qualcomm? Americká společnost, která je poskytovatelem bezdrátové technologie, se domnívá že ano, a proto podala na Nokii stížnost.
Foto: Reuters

Vadí jí, že Nokia používá patenty, k nimž má údajně práva Qualcomm, a proto se chce domáhat nápravy u příslušných úřadů v USA. Spor o patenty není mezi těmito dvěma podniky nový.

Nokia se nařčení brání a vydala krátkou tiskovou zprávu, kde uvádí, že na výpady Qualcommu bude adekvátně reagovat.

Qualcomm za posledních osm měsíců podal na Nokii stížnost už třikrát, a vždy tvrdil, že Nokia používá technologii, která je v kolizi s jeho patentovými právy.

Qualcomm si stěžuje u americké Komise pro zahraniční obchod. Požádal ji, aby zakázala dovoz a prodej těch výrobků Nokie, v nichž je použita technologie využívající patentů Qualcommu.

Qualcomm očekává, že se komise jeho stížností začne zabývat v červenci, výsledek ale zřejmě nelze očekávat dříve než příští rok.

"K výběru licenčních poplatků se váže tak velká část příjmů Qualcommu, že když spor začne na budoucnost vrhat nejistotu, investoři se začnou bát," řekl Ed Snyder ze společnosti Charter Equity Research.

Nokia tvrdí, že práva k patentům, o které v nejnovější stížnosti jde, už má vyřešeny v rámci předchozí licenční smlouvy s Qualcommem. Platnost této smlouvy ale skončí příští rok v dubnu a obě firmy teď vedou jednání o jejím prodloužení, připomíná agentura Reuters.

"Tyto opakované právní spory kvůli technologii GSM, která je na trhu už tak dlouho, odrážejí obavy Qualcommu o průběh současných jednání k patentům 3G UMTS," uvedla Nokia.

Její zástupci tvrdí, že podnik má velmi silnou pozici ve standardu k UMTS, jak se označuje systém mobilní komunikace třetí generace.

Nokia a Qualcomm se o technologie a patenty přou už dlouho a vzájemně si na sebe stěžují. Nokia je jednou ze skupiny firem, které si loni stěžovaly u evropských regulačních úřadů na chování Qualcommu. Ten podle nich používá diskutabilní konkurenční praktiky.

Qualcomm zase před měsícem podal žalobu na Nokii, protože technologie, kterou používá v Británii, je prý v kolizi s dvěma jeho patenty.

 

Právě se děje

Další zprávy