Neznámá Čína: velmoc ekonomiky, křesťanství, ale i mor

Vladimír Hobza, investicniweb.cz
3. 3. 2010 12:15
Poznejte méně známé stránky komunistického kolosu.
Vstupte do Čínského pavilonu.
Vstupte do Čínského pavilonu. | Foto: Reuters

Praha - Ačkoli jste již jistě slyšeli mnoho fascinujících faktů o Číně, připravte se na další překvapení. Čína je totiž nejen obrovskou zemí s mnoha rozdíly, ale především se velmi rapidně mění. Nabízíme patnáct, v některých aspektech jistě "šokujících" informací.

*Do roku 2025 bude v Číně postaveno 40 miliard čtverečných metrů ploch v pěti milionech budov. Bude postaveno přibližně 50 000 mrakodrapů, což odpovídá desetinásobku města New York.

*Do roku 2030 přibude v čínských městech 350 milionů obyvatel - více než celková populace USA.

*Čína polyká nejvíc oceli. I když se předpokládá, že poptávka rozvinutých zemí po oceli během roku 2010 ožije, Čína zůstane v této oblasti stále jednoznačným lídrem. Ovlivňuje to celosvětové ceny železné rudy a uhlí, které jsou k výrobě oceli potřeba.

*Pokud budou Číňané někdy spotřebovávat tolik ropy co Američané, bude potřeba dalších sedm Saúdských Arábií na pokrytí poptávky.

*V Číně je více křesťanů než v Itálii, stává se tak největším centrem křesťanství na světě. Odhaduje se, že zde je 54 milionů křesťanů, z toho 40 milionů protestantů a 14 milionů katolíků.

*Číňané zakládají internetové blogy pětkrát více než Američané. Přesto jsou bloggeři pod dohledem tajné policie - odhaduje se, že ta má asi 30 000 členů. Činnost tajné policie je už určitou dobu známá - zaměřuje se na cenzurování a sledování. Kritické komentáře jsou z hlavních portálů smazány během několika vteřin. V nedávné době byly smazány všechny příspěvky, které obviňovaly zkorumpované politiky a pomalou policii za smrt 88 dětí při záplavách.

*Čína má o 150 % více vojáků než USA a zbraň, proti které Amerika nic nezmůže. Čína má 3,4 milionu aktivních vojáků, zatímco Amerika pouze 1,4 milionu. V některých oblastech má Čína i technologický náskok. Po letech dohadů byly zveřejněny detaily o "smrtelné zbrani" vyvinuté proti letadlovým lodím.

Velikost rakety umožňuje nést válečnou hlavici dostatečně velkou na zničení letadlové lodě jedním zásahem. Raketa má komplexní systém manévrování, který umožňuje uniknout sledování. Odhaduje se, že raketa má dolet 2 000 km během méně než 12 minut. Americké lodě nemají proti této zbrani v současnosti žádnou obranu.

*Čína se stále nemůže zbavit moru - evropského středověkého hororu. V roce 2009 ukončila Čína karanténu ve vzdáleném severozápadním městě zasaženém morem. Výskyt této vysoce infekční nemoci zabil tři vesničany v blízkosti města Ziketan v provincii Qinghai. Protože nebyl hlášen žádný další výskyt nemoci, místní úřady se rozhodly zrušit karanténní blokádu města.

V Číně sporadicky propukne mor, který je obvykle přenášen hlodavci a blechami a snadno se může přenášet mezi lidmi.
"Hrozí nám podobná nebezpečí s jinými viry a epidemiemi, protože máme velmi přelidněná města," komentuje situaci Lo Wing-lok, hongkongský specialista na infekční choroby.

Další fakta najde zde:


 

 

Právě se děje

Další zprávy