Není důvod ke strachu z pracovníků z východu, tvrdí EK

Ekonomika Ekonomika
18. 11. 2008 17:00
Vstup nových členů do Evropské unie jejímu pracovnímu trhu naopak prospěl

Brusel/Štrasburk - Vstup nových členů do Evropské unie jejímu pracovnímu trhu naopak prospěl. Tvrdí to alespoň zpráva, již dnes přijala Evropská komise.

Dokument tak vyvrací obavy starších členů sedmadvacítky, z nichž někteří dosud svůj pracovní trh zemím, mezi kterými je i Česká republika a Slovensko, neotevřeli.

Pracovníci z Česka a Slovenska tak dosud nemají volný přístup k zaměstnání v Německu, Rakousku, Belgii a Dánsku. První dvě jmenované navíc již naznačily, že pravděpodobně využijí i posledního dvouletého období a omezení zachovají až do 30. dubna 2011. Toto datum je hranicí po níž přechodné období končí a všechny limity musí být odstraněny.

Dalších patnáct zemí navíc svůj trh neotevřelo pracovníkům z Rumunska a Bulharska, které se k sedmadvacítce připojily v poslední vlně rozšíření z ledna 2007.

O případném dalším prodloužení omezení se rozhodne patrně až počátkem příštího roku, tedy v době českého předsednictví v unii, které považuje právě odstranění těchto omezení za jednu ze svých priorit. Pokud si zmíněné státy budou chtít výjimku podržet, budou komisi muset do konce dubna informovat o důvodech takového počínání.

 

Právě se děje

Další zprávy